4. Oktobra 2023.

Zaharova o pripremama NATO-a za konfrontaciju s Rusijom: Sakašvili i Majdan su delo Vašingtona

Predsedniku Vojnog komiteta NATO-a Robu Baueru je izjavio da su pripreme za konfrontaciju neophodne zbog ponašanja Rusije u Gruziji 2008. i Ukrajini 2022.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je reči predsednika Vojnog komiteta NATO admirala Roba Bauera da “NATO od 2008. godine radi na tome kako bi preorijentisao svoju odbranu nazad na kolektivni princip odbrane”, što je po rečima Bauera bilo “neophodno zbog ponašanja Rusije, koja je 15 godina bila partner NATO, sve do događaja u Gruziji 2008. godine, pa i u Ukrajini 2014. i 2022, zbog čega su, kako je dodao, počeli da se pripremaju za suočavanje sa sve agresivnijim neprijateljem.

“Šteta što admiral nije istakao da su upravo i Sakašvili i Majdan bili delo ruku SAD, nešto poput američkih provokacionih projekata”, prokomentarisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Bauer je u obraćanju na Varšavskom bezbednosnom forumu izjavio da su članice NATO počele pripreme za konfrontaciju sa Rusijom, kao i da vojni planovi Alijanse imaju 4.500 stranica sadržaja o tome kako se suprotstaviti Rusiji, prenosi TASS. On je podsetio da je NATO rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj 2015. i 2016, koje su spremne da se brzo pojačaju brigadama ako bude potrebno.

“Kao rezultat onoga što se dogodilo u Ukrajini, odlučili smo da stvorimo još četiri grupe na jugu – Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku”, rekao je admiral.

Bauer je istakao da planovi NATO predviđaju povećanje broja snaga Alijanse na ruskim granicama, i to “do 300.000 u prvih 30 dana”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare