27. Septembra 2023.

Zaharova o ostavci u Kanadi: Rota žrtveni jarac, zaštitili Trudoa

Portparolka ruskog MSP je istakla da među Trudoovim saradnicima postoje “potomci kolaboracionista iz Organizacije ukrajinskih nacionalista i Ukrajinske ustaničke armije”.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova ocenila je da je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota poslužio kao “žrtveni jarac” koji je podneo ostavku kako bi se zaštitili kanadski premijer Džastin Trudo i njegovi saradnici.

Rota je podneo ostavku zbog skandala sa odavanjem počasti ukrajinskom nacisti i pripadniku SS jedinice “Galicija”, 98-godišnjem Jaroslavu Hunki tokom skupštine održane povodom posete Vladimira Zelenskog.

“Od Rote su napravili ‘žrtvenog jarca’, kako bi od napada zaštitili kanadskog premijer Džastina Trudoa i njegove saradnike, među kojima su, da podsetim, potomci kolaboracionista iz Organizacije ukrajinskih nacionalista i Ukrajinske ustaničke armije,” napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Podsetimo, deda zamenice kanadskog premijera Kristije Frilend, Mihail Čomjak, bio je istaknuti ukrajinski nacistički kolaboracionista i glavni urednik propagandnog dnevnog lista “Krakivski visti”.

Ovaj list je, inače, kanadski istoričar i Čomjakov zet, profesor Džon Pol Himka opisao kao “žestoko antisemitsku” publikaciju.

Portparolka MSP Rusije je takođe podsetila da se niko nije izvinio zbog nacističkih pokliča “Slava Ukrajini”, uz koje je dočekan Zelenski.

“Ubeđena sam da ista ovakva neslavna budućnost čeka i sve one širom sveta koji podržavaju ‘šumsku braću’, ‘Galiciju’, nacističke povorke sa bakljama, banderovce i ostalo nacističko smeće”, dodala je Zaharova.

Podsetimo, Entoni Rota je preuzeo isključivu odgovornost za incident koji su oštro osudili Rusija, Poljska, jevrejske humanitarne organizacije, ali i kanadska opozicija, a Trudoov kabinet je zatim saopštio da ni kanadski lider ni Zelenski “nisu obavešteni unapred” o Hunkinom prisustvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare