2. Septembra 2023.

Zaharova o Dodikovom prijedlogu za članstvo u BRIKS-u: Razmotrićemo zahtjev kad stigne

Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Do sada nije bilo zahteva od strane Bosne i Hercegovine po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRIKS-om, shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome, izjavila je portparolka Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na taj način ona je reagovala na najavu predsednika RS Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH predlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

“Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir”, kazala je Zaharova.

Ruska zvaničnica je dodala da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine.

“Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu”, zaključila je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da, s obzirom da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatra da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS-u.

“Verujem da bi bila primljena pre nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH predlog da se razmotri takva inicijativa”, poručio je Dodik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare