Zaharova: NATO agresija na Srbiju je bruka od koje se ne mogu oprati - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaharova: NATO agresija na Srbiju je bruka od koje se ne mogu oprati

NATO agresija na Srbiju je velika bruka od koje se Severoatlantska alijansa ne može oprati, poručila je danas predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući NATO bombardovanje Jugoslavije od kojeg je prošlo skoro 24 godina.

“Sjedinjene Države i njihovi saveznici varvarski su bombardovali suverenu Jugoslaviju”, cinično govoreći da se radi o “humanitarnoj intervenciji”, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da je Alijansa tokom 78 dana iz vazduha bombardovala teritoriju tadašnje Jugoslavije ne samo običnim oružjem, već i municijom koja je sadržala radioaktivne komponente. Dodala je da su meta osim vojnih objekata bile i bolnice, vrtići, škole, infrastruktura, mostovi, stambeni objekti, ali i kolone ljudi koji su pokušavali da napuste mesta koja su tada bila na udaru.

“Bačeno je više od 2.000 raketa, 14.000 bombi i druge municije, koja je, između ostalog sadržala i osiromašeni uranijum, što je dovelo do radioaktivnog zračenja i rapidnog rasta broja obolelih kako civila, tako i vojnika NATO-a”, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva.

“Od ruku zapadnjaka poginulo je više stotina jugoslovenskih vojnika i više od 2.000 civila, među kojima je bilo i 88 dece”, podsećaju iz Moskve.

“Jugoslavija se suočila sa pravom humanitarnom katastrofom, dok su zapadnjaci svoje akcije opravdavali tobože zaštitom kosovskih Albanaca i drugim ‘dobrim namerama'”, iako “nema sumnje da je izvršena agresija”, dodaju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

“Prekršeni su osnovni postulati međunarodnog prava, proglašena je ‘zakonitost bezakonja'”, a SAD su postale jedina zemlja koja je mogla da odlučuje kada i gde treba primeniti silu, želeći da tako postanu lider na globalnoj političkoj sceni”.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posledice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbednosti.

“Tamo su ubeđeni (ili se bar prave) da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da ‘učine uslugu’ čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očevidne zločine”, naglasila je ona.

Portaprolka ministarstva osvrnula se i na situaciju u Ukrajini, napravivši paralelu između dešavanja u bivšoj Jugoslaviji i onoga što se trenutno dešava na frontu u Istočnoj Evropi.

U tom kontekstu prokomentarisla je i nameru Londona da Kijevu isporuči istu municiju sa osiromašenim uranijumom, koju je NATO koristio tokom devedesetih u Srbiji.

“Ukoliko ova municija bude iskorišćena, to će dovesti do zagađenja vode, zemljišta, a narod će se decenijama trovati. Za početak, London je mogao na sebi, na svojoj teritoriji, da isproba ovo oružje i oseti čitav spektar njegovih smrtonosnih posledica”, rekla je diplomata.

Podsetila je još jednom i da je nakon bombardovanja tadašnje Jugoslavije, Severoatlantska alijansa nastavila sa svojim bezakonjem, podržavajući genocid u Ukrajini i tamošnje neonaciste.

“I tada su se pozivali na međunarodno pravo, ali je sada svima vrlo dobro poznato šta je proizašlo iz svega toga”.

Zbog toga, kako je rekla, “nije na zapadnjacima, koji su svoj ugled zauvek zakopali u Jugoslaviji, da nas i ceo svet uče bilo čemu, jer mi znamo vrlo dobro kolika je prava cena njihove lažljive politike”.

Danas objavljeno

Stanivuković: Ne želimo i nećemo vlast sa skupštinskom većinom i SNSD-om

Zeljka

Potvrđeno: Wizz Air ukinuo let iz Banjaluke za Stokholm

Zeljka

Milanović: “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini” poklič najradikalnijih šovinista

Zeljka

Ostavite komentar