12. Maja 2023.

Zaharova: Kurti sabotira formiranje ZSO, pregovori neuspješni

“Još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU završen je ponovo bez dogovora o ključnom pitanju formiranja Zajednice srpskih opština. U suštini, to je neuspeh”, prokomentarisala je Zaharova.

Prema njenim rečima, EU je još jednom dozvolila Prištini da nastavi da sabotira stvaranje samoupravnog tela, prenosi TASS.

“Akcije kosovskih vlasti u cilju eskalacije situacije na severu pokrajine ostale su bez odgovarajuće reakcije Evropske unije. Nastavljaju da zastrašuju, napadaju i hapse Srbe i povećavaju prisustvo svojih specijalnih snaga. Takođe nameravaju da formiraju lokalne vlasti od etničkih Albanaca na osnovu nelegitimnih rezultata takozvanih lokalnih izbora 23. aprila 2023. godine”, rekla je portparolka ruskog ministarstva.

Prema briselskim sporazumima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. godine, na Kosovu mora da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

Vučić je više puta izjavljivao da je Srbija ispunila svoj deo sporazuma, dok su predstavnici tzv. Kosova samo pokrenuli to pitanje, a zatim obustavili proces formiranja samoupravne zajednice Srba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare