11. Januara 2023.

Zaharova: Deklaracija EU i NATO dokaz da se Brisel potčinjava Vašingtonu

Zajednička deklaracija o saradnji Evropske unije i NATO-a, koju su 10. januara u Briselu potpisali predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, potvrđuje potpuno potčinjavanje Evropske unije zadacima Sjevernoatlantskog bloka, koji je instrument nasilnog osiguravanja interesa SAD – rekla je Zaharova.

Ona je istakla da se pod parolama učvršćivanja transatlantske veze i jačanja strateškog partnerstva EU i NATO promovišu zadaci koji su utvrđeni u novoj strateškoj koncepciji Alijanse, usvojenoj na samitu u Madridu u junu 2022. godine.

Prema oceni Zaharove, SAD žele da uvuku Evropsku uniju u “globalno partnerstvo” koje je najavio Vašinton i da od Brisela naprave svog vazala.

– Motivi Amerikanaca su relativno jasni – da se Evropska unija uvuče u, kako piše u deklaraciji koju je objavio Vašington, “globalno partnerstvo”. Tada će Evropljanima biti pripremljena nezavidna sudbina američkog vazala, koji gubi pozicije u svjetskoj politici i ekonomiji i koji postepeno pada pod sve veću zavisnost od Vašingtona – navela je Zaharova.

Ona je istakla da je deklaracija potvrdila odredbu o tome da je odbrambena politika Evropske unije marginalna u odnosu na Alijansu, što praktično poništava potrebe EU da bude autonomna u toj sferi.

Zaharova je naglasila da je licemerno to što se dokument poziva na norme međunarodnog prava i principe Povelje Ujedinjenih nacija, ako se imaju u vidu dejstva Alijanse protiv Јugoslavije, Iraka i Libije.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen potpisali su u Briselu treću zajedničku deklaraciju o saradnji, objavljeno je na internet stranici Alijanse.

Strane su u dokumentu izrazile namjeru da ojačaju saradnju, priznaju NATO kao osnovu kolektivne odbrane i bezbjednosti saveznika, kao i da naglase važnu ulogu jačanja evropske odbrane u okviru zajedničke bezbjednosti svih članica Alijanse.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare