10. Oktobra 2023.

Zaharova: Amerika pravi biološko oružje blizu ruskih granica

Tvrdnje Vašingtona da se Rusija nesavesno ponaša kada je reč o biološkim istraživanjima nisu tačne, jer su Ruska Federacija u ovoj sferi ponaša odgovorno, poštujući Konvenciju o biološkom oružju, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Laž je da Rusija navodno razvija programe biološkog oružja još iz perioda SSSR-a, Moskva se pridržava Konvencije o biološkom oružju i sva njena istraživanja u biološkoj sferi su javna i isključivo mirnodopskog karaktera”, kaže danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Takve netačne izjave, prema njenim rečima, dolaze iz SAD, koje tako pokušavaju da skrenu pažnju svetske javnosti od nepoštovanja Konvencije, za koje su same krive. 

U tom kontekstu, ona dodaje da Vašington još od 2001. blokira nastavak pregovora, koji bi trebalo da dovedu do uspostavljanja efikasne provere u sferi bioloških istraživanja, nasuprot želji najvećeg broja potpisnica Konvencije o biološkom oružju. 

“Zbog toga imamo ozbiljna pitanja kada je reč o vojno-biološkim aktivnostima Pentagona, koja se sprovode u laboratorijama po celom svetu, daleko od severoameričkog kontinenta, ali u blizini ruskih granica”, kaže Zaharova.

Kao primer ona navodi operacije tog tipa, koje je Rusija otkrila u Ukrajini nakon početka SVO. U pitanju su biološka istraživanja koja se sprovode uz podršku američkog Ministarstva odbrane i povezanih s njim struktura, a koja imaju za cilj izradu biološkog oružja, upozorava Zaharova. 

Komentarišući poslednju američku Strategiju suprotstavljanja oružju za masovno uništenje, portparolka MSP-a dodaje da Vašington selektivno poštuje odredbe Konvencije o biološkom oružju i još jednom ponavlja da sva ona pitanja, koja je Rusija postavila u okviru Ujedinjenih nacija, a koja se tiču SAD i Ukrajine, još nisu dobila svoj odgovor. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare