7. Oktobra 2023.

Zaharova: Ako želite članstvo u EU – rusofobija je glavni uslov

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova reagovala je na izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će se “odluke o prijemu novih zemalja u EU donositi samo na osnovu njihovih zasluga”

Rusofobija je postala osnovni kriterijum za dobijanje članstva u EU, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će se “odluke o prijemu novih zemalja u EU donositi samo na osnovu njihovih zasluga”.

“Svi ostali kriterijumi su ukinuti i odbačeni. Sada je glavni kriterijum ‘zasluga’, a dobijanje članstva treba zaslužiti. Očigledno je to jedini način da uspete – da se dokažete u rusofobiji”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Naime, Ursula fon der Lajen je na završnici neformalnog samita u Granadi kazala da će se sve odluke o prijemu novih zemalja u EU donositi samo na osnovu njihovih zasluga, da neće biti ustupaka, ali da zadatak ima i EU, pre svega da se pripremi za proširenje.

Takođe je dodala i da će Evropska komisija u novembru objaviti izveštaj o zemljama kandidatima.

“Paralelno sa tim, EU mora da postavi temelje za pripremu za proširenje. Predstavićemo naše dugoročne ambicije i način na koji ćemo ih ostvariti”, navodi se povodom proširenja i dodaje da je broj zemalja koje ciljaju na evropski blok dostigao 10.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare