17. Februara 2023.

Zagađen vazduh ne pogađa samo pluća, već i mentalno zdravlje


Studija objavljena u petak u JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim nivoima zagađenja vazduha povećava rizik od depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u JAMA Psichiatry otkrila je da je dugotrajno izlaganje čak niskim nivoima zagađivača vazduha povezano sa povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje vazduha je dugo bilo povezano sa kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Nove studije dodaju sve veći broj dokaza da zagađenje vazduha takođe utiče na mentalno zdravlje.

Za proučavanje efekata zagađenja vazduha na starije Amerikance, istraživači sa Harvarda i Univerziteta Emori ispitali su podatke o skoro devet miliona ljudi koji su u programu zdravstvenog osiguranja američke vlade za starije od 64 godine – Medicare.

Kod više od 1,52 miliona njih je dijagnostikovana depresija tokom perioda istraživanja od 2005. do 2016. godine.

„Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim nivoima zagađenja vazduha i povećanog rizika od dijagnoze depresije koja se javi u zrelijim godinama”, rekli su istraživači.

„U ovoj studiji primećeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci izloženi mnogo većem riziku od depresije u poznijem dobu. Istovremeno su izloženi i socijalnom stresu i lošim uslovima životne sredine, uključujući zagađenje vazduha”, dodali su istraživači.

Za studiju, istraživači su mapirali nivoe zagađenja i uporedili ih sa adresama pacijenata iz programa Medicare.

Starije osobe su posebno izložene rizicima 

Zagađivači kojima su bili izloženi bile su fine čestice poput prašine ili dima, azot-dioksid, koji uglavnom potiče od emitovanja štetnih materija u saobraćaju, kao i čestice koje emituju elektrane i rafinerije.

Istraživači su naveli da starije osobe mogu biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuronske ranjivosti.

„Iako je depresija manje rasprostranjena među starijim odraslim osobama u poređenju sa mlađom populacijom, mogu postojati ozbiljne posledice, kao što su kognitivno oštećenje, komorbidne fizičke bolesti i smrt”, rekli su naučnici.

U drugoj studiji, stručnjaci u Britaniji i Kini istraživali su povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim zagađivačima vazduha i učestalosti depresije i anksioznosti.

Oni su proučavali grupu od skoro 390.000 ljudi, uglavnom u Britaniji, u periodu od 11 godina, i otkrili da postoji povećan rizik od depresije i anksioznosti čak i pri nivoima zagađenja ispod standarda kvaliteta vazduha u Velikoj Britaniji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare