Zbog čega je cena ovolika? Naime, jedan od faktora je taj što šafran cveta svega tri nedelje u godini, tačnije u mescu martu. Stabiljke su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvetova.
Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španija i Iran (više od 80 posto svjetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju “crvenim zlatom”. U Evropi se on proizvodi na područu Mediterana.
Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd.
U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka ćelija raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.
Treba imati u vidu da ovo uopšte nije bezazlena biljka. Naime, sigurna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama deluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt.