27. Oktobra 2023.

Zaboravljeni napitak koji “diže iz mrtvih”: Obožavaćete ovu vitaminsku bombu 

Kako stariji od nas kažu, ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak, možete doživeti duboku i lepu starost.

Profesor dr Vojislav Perišić je u Jutru govorio o čarobnom leku koji se pravi od divljeg voća koje se proizvodi u jesen. Smatra ga pravom “vitaminskom bombom” i smatra za pravu “vitaminsku bombu”.

Koji su još lekovi od voća dobri za creva i kako utiču na očuvanje imuniteta?

“Voće je prepuno antioksidanasa. Antioksidansi su značajni zato što pomažu organizmu u borbi protiv prokancerogenih materija. Zato je vodnjika dragocen dar prirode koji ćete napraviti veoma lako.”

Vodnjika se pravi od divljeg voća, kaže doktor Vojislav Perišić

“Šta znači divlje voće? Da nema pesticida, da ne bude tretirano hemikalijama. Smesa mora da ima jabuku i krušku, šipurak, nar, gloginja, pupoljak… Sve se to stavlja u jedan sud, sipajte dovoljno vode da voće ogrezne. Ostavite da stoji pokriveno tri nedelje, a zatim možete da počnete da pijete napitak. Koliko tečnosti potrošite, toliko možete i da nadoknadite, dolivajući svežu vodu”, navodi dr Perišić.

Dr Perišić preporučuje i da se u napitak doda malo meda ili šećera ako deca odbijaju da ga piju.

“Male količine meda neće smetati, naprotiv, ta energija dobro dođe, pogotovo ujutru”, kaže doktor. Takođe savetuje i da se u jesen jede dosta pečene bundeve koju možete, takođe, preliti medom.

“Bundeva je odlična i za pravljenje napitka, samo je izmiksajte skuvanu. Dodajte i ovde sok od jabuke, jer je on, takođe, prepoun antioksidanata, a poboljšava ukus napitka”.

U narodu se veruje da je ovo vitaminska bomba, i profesor se slaže sa tim. da li se slažete?

Smatrali su ga lekom u doba jake prehlade i drugih respiratornih infekcija, jer u sebi sadrži vitamin C i antioksidanse (biljne kiseline i lekovite gorke materije).

Veruje se i da je odlično za probavu i za creva. S obzirom da se vodnjika dobija fermentacijom iz lekovitog bilja i neprskanog voća potpuno je prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje u sebi sadrži, jer se termički ne obrađuje.

Da li je najvažnije to što je u pitanju divlje voće?

Kako doktor navodi, jeste.

Doktor Perišić takođe preporučuje kao narodni lek da se kora nara iskoristi – suvu koru nara preliti ključalom vodom i ostaviti da stoji pola sata, pa popiti…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare