Gastronomski i nutritivni hit koji je zamenio prokelj kao novo hit-povrće je kupus.
Na kulinarskim kanalima na društvenim mrežama, naići ćete bezbroj isečaka kuvara iz celog sveta koji hvale kupus kao svestrano povrće.
Kupus je veoma nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom.
Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.
Kupus pripada porodici kupusnjača, zajedno s brokolijem, karfiolom i keljom. Svi oni sadrže korisna jedinjenja koja kontrolišu upale i smanjuju rizik od srčanih problema.
Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.
Prema ChefIQ-u, “kupus ponekad može imati lošu reputaciju”, uglavnom zato što, kada se prekuva, može ispuštati neugodan sumporni miris.
“Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima”, napominju.
Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju porodici flavonoida.
Studija iz 2013. godine, objavljena u časopisu Circulation, koja je obuhvatila 93.600 žena, pokazala je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.
Takođe može smanjiti nivo masnoće u krvi koja može začepiti arterije. Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola i sprečavaju apsorpciju u krv.
Treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice kupusnjača može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.