24. Oktobra 2023.

Za zdravo srce i dobar šećer: Obavezno uvrstite ovo voće u svakodnevnu ishranu

Poznate su kao prirodan multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno.

Ipak, toliko su zdrave, da ćete možda promeniti mišljenje kada budete čuli šta samo pet šljiva dnevno može da učini za vaš organizam.

Kada pomislite na šljive, verovatno vam na um prvo padne marmelada ili domaći džem od šljiva koji na jedinstven način ukrasi svaku palačinku.

Samo 12 šljiva dnevno može da vam poboljša zdravlje

Što bi značilo da tokom sezone, svakog dana užinate ovo ukusno voće i time smanjite rizik od oboljevanje od raka debelog creva. Kada prođe sezona svežih, u svoj jelovnik obavezno uvrstite i suve šljive.

Konzumacijom 12 šljiva dnevno možete regulisati i holesterol, povećati gustinu kostiju i ojačati svoj imuni sistem.

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara, a ovo letnje voće poznato je i po svom blagodeti po digestivni trakt.

Sadrže mnogo hranljivih materija

Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.

Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.

Bogate su antioksidantima

Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.

Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.

Povoljno utiču na nivo šećera u krvi

Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.

Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu delimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše telo apsorbuje ugljene hidrate posle obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.

Prijatelj srca

Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.

Pozitivni efekti svežih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti verovatno su posledica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare