Za luster kupljen za 250, očekuju sedam miliona funti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Za luster kupljen za 250, očekuju sedam miliona funti

Rijedak Đakometijev luster kupljen je za 250 funti u Londonu, a sada bi mogao da dostigne cijenu od čak sedam miliona.

Za komad, koji je engleski slikar Džon Krekston kupio u jednoj antikvarnici šezdesetih godina prošlog veka, potvrđeno je da je autentično – izgubljeno delo poznatog švajcarskog vajara italijanskog porekla. Krekston je svojevremeno odvojio 250 funti za neobičan luster za koji se potajno nadao da je rad velikog vajara Alberta Đakometija.

Sada bi taj luster, napravljen kasnih 1940-ih, mogao da se proda u kući „Kristi” na aukciji za nekoliko nedelja – za čak sedam miliona funti, prenosi Gardijan.

Komadi cenjenog švajcarskog umetnika su najskuplje skulpture za kupovinu na aukciji, a njegov rad redovno obara rekorde prodajnih salona.

Luster ima procenjenu cenu od 1,5 miliona funti do 2,5 miliona funti ali iz kuće „Kristi” navode da je to samo osnova za „izuzetno redak luster koji je stvar prestiža”.

„Tržište za dizajnerske komade Alberta i njegovog brata Dijega Đakometija nikada nije bilo jače. Na primer, 2018. jedan Đakometijev luster je prodat za 7.602.400 funti”, rekla je Mišel Mekmilan iz „Kristija”.

Kada je Krekston 1960-ih kupio luster, okačio ga je u svojoj kući u severnom delu Londona. Preminuo je 2009.

Osim svoje estetske vrednosti, luster je nekada krasio predvorje kancelarije kultnog časopisa Horizon, koji je sada ugašen, i koji je objavljivao, između ostalih, i dela Džordža Orvela, Dilana Tomasa…

Godine 2015. Krekstonova fondacija počela je dug proces da dokaže poreklo lustera. Londonski broker osiguranja Aston Lark bio je odgovoran za bezbedan transport predmeta do „Fondacije Đakometi” u Parizu zbog verifikacije u decembru 2021.

Džuli Veb, direktorka za privatne klijente brokera, rekla je: „Bila je to velika bezbednosna operacija dopremanja lustera u, i iz Pariza, ali je sve vredelo truda – luster za Pitera Votsona se sada smatra jednim od najznačajnijih radova Alberta Đakometija”.

Procenjivač umetnina Džejms Gleni, iz kompanije “Art & Antiques Appraisals”, radio je sa Krekstonovom fondacijom tokom procesa procene i provere autentičnosti i potvrdio je koliko je luster sada „uzbudljiv predmet” za licitiranje.

„Alberto je autor svega šest lustera, ali nijedan od njih nema takvu istorijsku priču, tako da bi ovaj luster trebalo smatrati više skulpturom”, dodao je Gleni.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Mila Kunis i Ešton Kučer odluku ne mijenjaju – djeci ne ostavljaju svoje bogatstvo

Vanja A

Najpoželjniji zavodnik u Holivudu o svojim vezama: 10 žena u 12 godina nije mnogo

Vanja A

Pokušao zaprositi djevojku pa doživio nokaut

Vanja A

Ostavite komentar