8. Juna 2023.

Za je glasalo 65 poslanika: Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na KiM

Za Rezoluciju, koju je predložio predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, NPS i Poslaničke grupe SPS i DNS.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezjednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRЈ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS u kojem se navodi da Narodna skupština zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv, piše RTRS.

Podsjećamo, predsjednik NSRS je ranije rekao da se Rezolucijom pozdravlja pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare