12. Maja 2023.

YouTube blokira blokere reklama

Jedan Reddit korisnik objavio je nedavno da ga je prilikom gledanja video snimaka iznenadio iskačući prozor (popup) platforme YouTube koji ga obaveštava da „na toj platformi nisu dozvoljeni blokeri reklama“. U prozoru su bile ponuđene dve opcije: „Dozvoli YouTube reklame“ i „Probaj YouTubePremium“. 

Prozor je nudio i objašnjenje koja bi trebalo da ga opravda – da reklame omogućavaju platformi da bude besplatna za milijarde korisnika širom sveta. Istovremeno, ukoliko ne želite da gledate reklame možete preći na plaćeni YouTube servis koji će tako i dalje obezbeđivati zaradu kreatorima sadržaja na platformi.

Ispostavilo se da je pomenuti iskačući prozor deo eksperimenta koji kompanija sprovodi. Međutim, kako se nije mnogo ljudi javilo sa istim problemom, izgleda kao da je eksperiment ograničen na mali broj ljudi, prenosi AndroidPolice.

Borba sa vetrenjačama

Vlasnik platforme YouTube, korporacija Alphabet dugo je u sukobu sa onima koji hoće da blokiraju reklame – još 2016. Su zabranjene namenski pravljene aplikacije za blokiranje reklama u Google Play prodavnici. Od tada Google pokušava da uvede promene u Chrome browser, kako bi eliminisao ekstenzije za blokiranje reklama, dok paralelno povećava broj reklama na svim servisima što dodatno nervira korisnike.

Treba istaći da je pretplata na servis YouTube Premium u prošloj godini porasla na čak 80 miliona korisnika, a Google je od tad najavio da će više ulagati u svoje pretplatničke servise poput ovog. Međutim, malo ko se nadao da to ujedno znači i veća ograničenja na besplatnim servisima.

Ipak, korisnici Reddit mreže na objavi koja se tiče ovog eksperimenta masovno komentarišu da bi ukoliko se ova promena stvarno uvede na sve korisnike, radije prestali da koriste platformu nego da joj plaćaju toliko novca.

Alternative za uklanjanje reklama

Popularna alternativa ovoj platformi YouTube Vanced – besplatna aplikacija treće strane koja je sadržala sve video snimke bez oglasa, uključujući i druge funkcije koje sadrži i Premium poput rada u pozadini ili na zaključanom ekranu, ima sve više poteškoća da opstane. Korisnicima širom sveta prestala je da radi, dok se kod nekih i dalje održava, pitanje je kada će biti potpuno ugašena.

Po pitanju alternativa za izbegavanje YouTube pretplate, nije isključeno i da će se pomoću veštačke inteligencije izroditi neke nove, koje će potom Google verovatno opet blokirati dok se ponovo ne pojave nove i tako u krug.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare