12. Jula 2023.

Xiaomi električni auto stiže 2024. godine: definisane cijene za Kinu

Kompanija Xiaomi je jedna od tehnoloških kompanija koja je najavila ekspanziju na auto industriju, a prvi Xiaomi električni auto nam stiže već naredne godine

Pored Apple Car, električnog automobila kompanije iz Kupertina, o kojem se ne zna mnogo, Xiaomi električni auto je planiran za prvu polovinu 2024. godine, a sada stižu prve informacije o ceni.

Kompanija Changchun Faway Automobile Components nedavno je otkrila da su cene za Xiaomi električni auto već određene, iako nema potvrde koja će cena biti. Ono što se spekuliše je da bi prvo model trebalo da košta oko 150.000 juana, odnosno oko 21.000 američkih dolara u Kini.

Prema pisanju sajta Gasgoo, ta cena se odnosi na model sa jednim motorom i pogonom na zadnje točkove, čija baterija bi trebalo da obezbedi 800 km vožnje. Sa druge strane, tu je i Pro verzija automobila, sa nešto višom cenom od 180.000 juana, odnosno 25.000 USD sa dva motora, pogonom na sve četiri točka i 700 km vožnje sa jednim punjenjem baterije.

Weltmeister Maven Concept

Pretpostavlja se i da će kineski proizvođač ponuditi Android Auto, s obzirom na to da kompanija u ponudi ima ogroman broj Android uređaja, ali postoji šansa i da će sa ovim automobilom stići zaseban sistem koji će proširiti mogućnosti povezivanja sa telefonom.

“Konkurencija”

Sa druge strane, kao jedini ozbiljan konkurent iz tehnološke sfere deluje kompanija Apple, mada oni imaju potpuno drugačiju filozofiju. Apple neće predstaviti svoj električni automobil pre 2026. godine, i više se fokusira na mogućnosti autonomne vožnje. Potpuno autonomna vozila se očekuju do kraja ove dekade, a Xiaomi je takođe najavio da se u kompaniji bave razvojem autonomnih vozila, koja bi trebalo da budu predstavljena u sličnom vremenskom okviru.

Xiaomi električni automobil MS11

Xiaomi električni auto već na ulicama

Ako ste pratili naše vesti, pre nekih mesec dana preneli smo vest da je Xiaomi MS11, kako se naziva prvi električni automobil ove kompanije već primećen na ulici. Ove slike se malo razlikuju od rendera koje smo viđali online, ali u suštini jako liče jedna na drugu.

Naravno, ne očekuje se da će Xiaomi u prvom talasu uopšte ponuditi svoje automobile van Kine, ali se globalna premijera svakako očekuje koju godinu nakon one u lokalu.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare