13. Jula 2023.

Xiaomi 13 Ultra test – Brutalne kamere

Xiaomi 13 Ultra je perjanica ponude ove kompanije, ali je isto tako model koji se neće prodavati kod nas. Ipak, Benchmark je dobio priliku da ga testira

XIAOMI 13 ULTRA TEST – BRUTALNE KAMERE

 Pozitivne ocene

  • Jedinstven dizajn
  • Impresivan sistem kamera
  • Odlična baterija i 90 W brzo punjenje sa punjačem u pakovanju
  • Odličan ekran
  • IP68 rejting
  • Vrhunska hardverska osnova

 Negativne ocene

  • Bez 4K video snimaka na selfi kameri
  • Portretni režim dozvoljava samo jednu telefoto kameru, dok je opcija za glavnu skrivena u meniju
  • Neubedljiv kvalitet fotografija i video snimaka
  • Prilično veliki i težak telefon, nije za svakoga

Xiaomi 13 Ultra je jedan od telefona sa njimpresivnijim specifikacijama i impozantnim i nesvakidašnjim izgledom. Nažalost, ovo je istovremeno telefon koji sve karte baca na kameru, a ne uspeva da kapitalizuje tu svoju prednost. Dodajte tome i osrednje selfi performanse, bez podrške za 4K video i jasno je da je Xiaomi 13 Ultra pravi primer da nije dovoljno odabrati najbolje komponente da bismo dobili najbolji uređaj.

Xiaomi 13 Ultra je najbolji telefon kompanije Xiaomi. Xiaomi 13 Ultra je telefon koji će se prodavati u Evropi, ali neće u Srbiji. Ako se pitate zbog čega smo ga uopšte testirali, to je zato što smo, zahvaljujući lokalnoj kancelariji dobili priliku da vam prenesemo utiske o jednom zaista posebnom telefonu. Ovaj telefon se nije našao na našem velikom uporednom testu kamera telefona iz jednog prostog razloga – ne prodaje se kod nas, a mi tu povlačimo crtu.

Naravno, iskoristili smo priliku kada smo slikali i snimali sa svim najboljim telefonima, da to uradimo i sa Xiaomi 13 Ultra. Ako ste gledali naš video u kojem poredimo kamere telefona, videli ste da najbolju kameru, po našem mišljenju ima S23 Ultra, ali ste isto tako videli da S23 Ultra nema najbolju kameru u svim kategorijama.

Xiaomi 13 Ultra

To nam je dalo priliku da Xiaomi 13 Ultra, jedan od najhvaljenijih telefona na svetu, uporedimo sa pobednicima svih kategorija, i vidimo šta Xiaomi u 2023. godini zaista može da ponudi na polju kamere. Za razliku od testa kamera, ovde ćemo se baviti i drugim aspektima telefona koji su bitni svima nama koji kupujemo dobar telefon.

Drugačiji

I odmah je jasno da je Xiaomi 13 Ultra veoma drugačiji telefon od svega onoga što smo do sada imali prilike da vidimo. Kućište kamera je ogromno i zauzima više od trećine zadnje strane telefona, tako da ceo telefon podseća na digitalni fotoaparat, što je valjda i bila poenta. Da stvar bude još bizarnija, gornja polovina zadnje strane telefona, sa kamerom, je dodatno izdignuta, kao da preveliko kućište kamera već nije dovoljno veliko.

A veliko je zato što Xiaomi 13 Ultra ima četiri kamere od 50 MP na zadnjoj strani i dodatni TOF 3D senzor.

Xiaomi 13 Ultra kamere

Mi smo na test dobili najzanimljiviju, maslinasto zelenu verziju, sa dobrim delom poleđine od eko kože. Kažemo dobrim delom, jer kod ovog modela, ta poleđina ne ide od ivice do ivice zadnje strane, već je blago uvučena sa bokova, što u kombinaciji sa izdignutim delom i ogromnim kućištem kamera koje ima zlatno-bakarni prsten oko sebe – deluje, u najmanju ruku – čudno.

Na najtanjem delu, telefon ima svega 9,1 mm debljine, dok je ta debljina na delu sa kamerama čak 15,6 mm, što bi trebalo dovoljno da vam kaže o tome kolika je izbočina dela sa kamerama na ovom telefonu. U prevodu, ako ste mislili da Xiaomi 12S ima veliko kućište sa izbačenim kamerama, Xiaomi 13 Ultra je novi šampion u ovoj, pomalo bizarnoj kategoriji.

Metalni okvir svojim bojama odgovara maslinasto zelenoj pozadini i ima blago svetliju nijansu od poleđine. Iako deluje da ima oble ivice, kućište je u stvari interesantno: uglovi su zakrivljeni, zadnja strana je zakrivljena, ali su sve strane – ravne. Iako je teže objasniti nego što vam slika kaže, bitno je da ovaj dizajn i velike dimenzije omogućavaju da telefon lepo leži u ruci.

U paketu dolazi i crna, plastična, snap-on maskica, ali je prosto ne preporučujemo zbog zaista impresivnog dizajna ovog telefona.

Xiaomi 13 Ultra maska

Bočni tasteri za uključivanje/isključivanje i regulaciju zvuka su odlični. Na dobroj su poziciji, imaju vrlo jasan i definisan klik i pravo je zadovoljstvo koristiti ih. Izbrojali smo čak četiri rupice mikrofona na telefonu – dve gore, jednu dole i jednu nazad, na kućištu kamera, a tu su i IC port i otvori zvučnika gore i dole.

Pre nego što se pozabavimo ekranom, pomenućemo i da Xiaomi 13 Ultra ima 227 grama, što je i dalje ispod 234 grama, koliko ima S23 Ultra ili 240 grama, koliko ima iPhone 14 Pro Max.

Ono što je sigurno i vrlo jasno, je da Xiaomi 13 Ultra deluje premijum u svakom pogledu, sa velikom pažnjom posvećenom detaljima, što je u ovoj klasi uređaja jako bitno.

Veliki 6,73-inčni OLED ekran

Nastavak premijum karakteristika evidentan je i na velikom ekranu dijagonale 6,73 inča. Sve što očekujete je tu – 1440p rezolucija, osvežavanje na 120 Hz sa LTPO matricom, 1920 Hz PWM, Dolby Vision i svetlina od 1300 nita. Zaštita je Gorilla Glass Victus tipa, a ispod je smešten optički senzor otiska prsta – lepo lociran, brz i precizan.

Napomenućemo i da ekran ima oborene ivice, ali bismo rekli da je u pitanju ravni ekran sa zakrivljenim staklom. Takođe, pomenućemo da su okviri diskretni i u skladu sa klasom kojoj telefon pripada, ni najmanji, ni najveći koje smo videli.

Xiaomi 13 Ultra igre

Ekran je veoma svetao, velik i oštar, a softver nudi sijaset podešavanja palete boja, topline prikaza i prilagođavanja spoljašnim uslovima. Podrazumevani režim je „Original color PRO“, i nama se dopao u kombinaciji sa opcijom „Adaptive colors“.

Napredni sistem osvežavanja omogućava raspon od 1 do 120 Hz, u zavisnosti od toga šta se prikazuje i da li imate neku interakciju sa ekranom.

Stereo zvučnici

Stereo sistem koristi jedan zvučnik dole i jedan gore, s tim što se gornji koristi i za razgovore, preko tankog otvora, uz ivicu ekrana. Zvuk tokom razgovora se odlično čuje, ali ima problem sa „rasipanjem“ zvuka preko gornjeg otvora, tako da će svi u vašoj bližoj okolini moći da čuju vašeg sagovornika. Dakle, dobar zvuk, ali zbogom privatnosti.

Xiaomi 13 Ultra zvučnici

Sa druge strane, zvučnici su prilično glasni, sa odličnom reprodukcijom celog spektra, a kanali menjaju orijentaciju u zavisnosti od toga kako držite telefon, što je uvek pohvalno.

Baterija i punjač

Za razliku od popularnih stavova kompanija kao što su Samsung i Apple, Xiaomi 13 Ultra dolazi u bogatom pakovanju, sa punjačem snage 90 W, a telefon podržava USB PowerDelivery 3.0 i Qualcomm QuickCharge 4.0 tehnologije punjenja, što znači da ćete moći da ga kombinujete sa punjačima za druge uređaje.

Baterija od 5.000 mAh ima dobru autonomiju, i na našem testu, posle 10 sati YouTube reprodukcije, pokazivala je na 48 procenata. U praksi, ovo znači da ćete uveče imati između 20 i 40% baterije, u zavisnosti od toga koliko ste često koristili telefon, i da li ste na njemu igrali neke igre. Svakako za duga putovanja ne morate da brinete, jer na raspolaganju imate skoro 20 sati autonomije za gledanje filmova i serija.

Xiaomi 13 Ultra punjač

Kada je punjenje u pitanju, potrebno je oko četrdeset minuta kada je telefon potpuno prazan, sa baterijom koja je pokazivala malo preko 90% za pola sata, odnosno 56% za 15 minuta punjenja. Odlična stvar je da punjač možete koristiti za punjenje laptopa, ako podržava USB-C punjenje, a sem što dolazi u pakovanju, ovaj punjač telefon puni za oko 40 minuta, što je munjevito u odnosu na skoro dva sata, koliko je potrebno iPhone 14 Pro Max za bateriju od 4323 mAh.

Pomenućemo i podršku za Qi bežično punjenje snagom od 50 W, kao i reverzno, snagom od 10 W, taman dovoljno da dopunite bežične slušalice kada se za to ukaže potreba.

Snapdragon 8 Gen 2

Kao i kod većine premijum telefona najviše klase, sistem pokreće najmoćniji Snapdragon 8 Gen 2 čipset, sa svim svojim prednostima 4 nm proizvodnog procesa, brzih ARM jezgara i Adreno 740 grafike. Sem da nudi odličan odnos performanse/potrošnja, za ovaj čipset nemamo ništa drugo sem reči hvale.

Xiaomi 13 Ultra se jeste blago zagrevao tokom punjenja, ali se tokom igranja nismo mogli požaliti na preterano zagrevanje bilo kog dela telefona.

Snapdragon 8 Gen 2 znači i dve vrlo važne stvari, podršku za LPDDR5X memoriju i UFS 4.0 sistem interne memorije, koji su posebno brzi i efikasni. Kao i svi moderni premijum telefoni, Xiaomi 13 Ultra dolazi sa premijum količinom memorije – 12 ili 16 GB RAM-a i 256, 512 ili 1024 GB skladišnog prostora. Naša verzija je imala 12/512 GB memorije, sa dodatna 3 GB virtuelne memorije, za slučaj da vam zafali.

Xiaomi je kod ovog modela implementirao takozvanu Loop LiquidCool tehnologiju koji optimizuje sistem parne komore, za do 3x bolje performanse.

Android 13 i MIUI 14

Ako vas zanima više detalja o MIUI 14 i Android 13 OS-u slobodno pogledajte naše testove Xiaomi 13 i 13 Pro modela, jer pravih razlika kod ovog modela nema.

Sistem kamera

Četiri senzora od 50 MP zvuče impresivnije od bilo kojeg drugog telefona koji smo testirali. Primarni je Sony IMX989, koji koriste Vivo X90 Pro i Xiaomi 13 Pro, samo sa sistemom koji omogućava da koristite blendu od f/1.9 ili f/4.0, i optičkom stabilizacijom sočiva sa 8 elemenata. Interesantno je da se Xiaomi odlučio da sve tri ostale kamere koriste Sony IMX858 senzore, sa QB sistemom spajanja piksela.

Širokougaona kamera pokriva ugao od 122 stepena, ima PDAF sistem na nivou dva piksela i izuzetan otvor blende od f/1.8. Telefoto kamera ima dve: jedna sa 3,2x zumom i f/1.8 blendom, idealnom za portrete, i ozbiljnijom 5x telefoto kamerom sa f/3.0 blendom, obe sa optičkom stabilizacijom.

Xiaomi 13 Ultra kamera

Selfi kamera je kao na Xiaomi 13 Pro – 32 MP, sa QB filterom, čije se fotografije sa 8 MP razvlače do 32 MP. Kao i kod Xiaomi 13 Pro, nema ni 4K video snimaka.

Glavna kamera

Dnevne fotografije ćemo porediti sa najboljim telefonima u klasi. Honor Magic5 Pro je dominirao u kategorijama dinamički raspon, balans bele, detalji i šum i kontrast, dok je Huawei P60 Pro bio dominantan u slabom osvetljenju. Noćne fotografije glavnom kamerom ćemo porediti sa onima sa Honor Magic5 Pro i Vivo X90 Pro.

Dinamički raspon je dobar, ali ispod onog koji ima Honor Magic5 Pro. Cela fotografija deluje za nijansu tamnije, sa čudnim rasporedom boja. Negde su življe nego što realno jesu, a negde su prosto isprane, kao na primer na nebu. S obzirom na saradnju sa kompanijom Leica, očekivali smo malo više.

Xiaomi 13 Ultra
XIAOMI 13 PRO (GORE) VS HONOR MAGIC5 PRO (DOLE)

Ipak, količina detalja je odlična, ali zaostaje za najboljima u klasi. Redukcija šuma je takođe među najboljima u klasi, ali nam se čini da Xiaomi 13 Pro, sa istim senzorom pravi bolje fotografije. Oba telefona koriste Leica Authentic profil, ali je zanimljivo da je reprodukcija boja drugačija.

Generalno, fotografije više podsećaju na iPhone, ali sa malo normalnijim bojama i boljim dinamičkim rasponom. Sve u svemu, očekivali smo više.

Xiaomi 13 Ultra
XIAOMI 13 ULTRA – APPLE IPHONE 14 PRO MAX – HONOR MAGIC5 PRO

U slabim svetlosnim uslovima, situacija se ne popravlja na bolje. Slika zalaska sunca je previše tamna, sa mirnim bojama, koje ne reflektuju stvarnu situaciju, kao i sa dosta užim dinamičkim rasponom.

Xiaomi 13 Ultra

Kada padne noć, Xiaomi se solidno dobro snalazi po mraku, ali mu izvori svetla baš ne leže, pa je sve što je osvetljeno ili potpuno belo, ili sa upitnom količinom detalja. Dinamički raspon bi morao biti bolji u najtamnijim delovima kadra. Pohvalićemo količinu detalja i redukciju šuma, sa finim balansom između ove dve suprotstavljene strane.

Širokougaona kamera

Ni sa performansama širokougaone kamere nikako nećete biti razočarani. Boje su i dalje konzistente, dinamički raspon je odličan, a fotografije veoma oštre zahvaljujući odličnom otvoru blende i jako dobrom senzoru visoke rezolucije. Napomenućemo da je ugao ozbiljno širi od većine drugih kamera ovog tipa, što je pohvalno, i što vam u odnosu na 5x telefoto daje 10x optičko uveličenje i malo više fleksibilnosti kada birate kadar.

Xiaomi 13 Ultra
XIAOMI 13 ULTRA – ŠIROKOUGAONA I GLAVNA KAMERA

Čak su i izazovne scene, poput sata na Petrovaradinskoj tvrđavi odlične, mada bismo voleli još malo detalja u senkama, iako je kontrast na visokom nivou. U odnosu na Vivo X90 Pro, koji se u ovim situacijama pokazao najbolje, Xiaomi 13 Ultra malo zaostaje i imamo uticaj da ova kompanija jednostavno ne uspeva da sve prednosti koje ima na papiru – prenese u realnost.

Xiaomi 13 Ultra

One jako kontrastne scene, poput slikanja iz tunela pokazuju da se Xiaomi ne snalazi u ekstremnim situacijama, gde bi veštačka inteligencija i hardver moćnih senzora, dobre optike i Leica magije morali da sinergetski odskoče. Nažalost, unutrašnjost tunela je previše mračna, a umesto plavog neba napolju, videćete jednu veliku belu mrlju. U poređenju sa svim ostalim telefonima, u ovoj kontrastnoj situaciji, Xiaomi 13 Ultra je pokazao najmanje, što je prava šteta.

Xiaomi 13 Ultra

Kada padne mrak Xiaomi 13 Ultra širokougaona kamera se lepo snalazi. Ako izuzmemo problem sa blago ispranim bojama, očekivali smo malo više detalja na fotografiji. Redukcija šuma je fantastična, ali fali malo svetline u najtamnijem delu kadra, i boljeg rendera izvora svetla. Sve u svemu dobra širokougaona kamera za jedan flegšip, ali definitivno nije najbolja.

Telefoto 3,2x

Ovo je kamera koju Xiaomi 13 Ultra koristi za portrete i na nju se automatski prebacuje kada odaberete portretni režim, ne dozvoljavajući vam da to radite sa bilo kojom drugom kamerom. Doduše, postoji opcija „Full body mode“ koja se nalazi u gornjem meniju, preko koje aktivirate glavnu kameru, ali smatramo da je Xiaomi ovo nepotrebno zakomplikovao, i da većina korisnika neće ni znati da može da pravi portret sa bilo kojom drugom kamerom, sem telefoto.

Sa druge strane, Xiaomi je u aplikaciji kamere ponudio i 2x zum, koji se, naravno, obavlja preko glavne kamere, a što je, ako nas pitate, čist višak, pored 3,2x uveličanja koje nudi telefoto kamera. Ruku na srce, nije da nešto fali ovim fotografijama, posebno kada imate jedan od najmoćnijih senzora na svetu.

Ove fotografije su jako dobre po svim svojim parametrima, uz napomenu da bi slike mogle biti malo svetlije, što ne smatramo da bi trebao da bude problem s obzirom na 50 MP senzor i f/1.8 blendu. Šuma ima u tragovima, baš kad se zagledate, i elementi koji se prepliću poput trave i krošnji drveta umeju da naprave problem, ali sve u svemu jedna od boljih kamera ovog tipa koje smo videli.

Xiaomi 13 Ultra
XIAOMI 13 ULTRA RAZLIČITI NIVOI ZUMA

Naravno, portreti su ono gde smo od ove kamera očekivali najviše. Oni podsećaju na one koje pravi Xiaomi 13 Pro, ali su bolje izbalansirani, ali za nijansu manje oštri nego što smo očekivali. Bokeh je odličan, kao i portret koji smo slikali sa direktnim suncem u pozadini. Da je bio na velikom testu, Xiaomi 13 Ultra bi definitivno ovde bio najbolji. Slika nije veštački oštra, senke su fino izbalansirane, a boja kože prirodna.

Na portretu koji smo slikali u sumrak, Xiaomi 13 Ultra je bolji od Pro modela, ali ipak zaostaje za onim što mogu Vivo X90 Pro i S23 Ultra. Kao da veštačka inteligencija ne radi dovoljno dobru procenu scene, odnosno ne detektuje lice, koje onda ostane u senci sunčevih zraka. Verujemo da je ovo više ograničenje, odnosno podešavanje ISP-a, nego hardvera kamere, ali Xiaomi svakako mora malo da poradi na tome.

Xiaomi 13 Ultra
XIAOMI 13 ULTRA PORTRETI

Noću se vidi ozbiljna prednost u odnosu na Pro model, sa boljom redukcijom šuma, i više detalja, ali je to i dalje iza onoga što umeju Samsung ili Huawei sa svojim telefoto kamerama

Telefoto 5x

Ozbiljnija 5x telefoto kamera ima isti senzor kao i 3,2x, ali sa malo užom blendom od f/3.0.

Dnevne fotografije su ozbiljno dobre i podsećaju na one koje pravi Huawei. Dinamički raspon za kameru ovog tipa je odličan, a Xiaomi 13 Ultra pokazuje svu snagu moćnih senzora, sa nestvarnom količinom detalja i izuzetnom kontrolom šuma, u klasi one koju pravi odlični Huawei.  Jedino što moramo reći da Leica Authentic boje i nisu baš autentične.

Za zum kameru, rezultatima smo jako zadovoljni, posebno kada je potrebno da baš daleko zumirate – 30, 50 ili 100 puta. Tada hibridni zum i veliki senzor pokazuju svoje pravo lice, i ono što smo više puta rekli, da će ovakve telefoto kamere slobodno moći da zamene one sa 10x optičkim zumom i periskop sistemom zumiranja. Ako izuzmemo Samsung sa pravim 10x optičkim zumom i nestvarnim nivoom detalja, koji je ovde van konkurencije, ova kamera po kvalitetu visokog nivoa zuma ide pravo na drugo mesto.

Honor Magic5 Pro
XIAOMI 13 ULTRA – GLAVNA I TELEFOTO KAMERA 5X

Dobra je doslednost u svim parametrima, posebno bojama, koje se prenose na svim nivoima zuma. Kontrola šuma je izuzetna, detalja ima dosta, a redukcija šuma nije preagresivna. Nažalost portrete sa ovom kamerom nismo mogli da probamo, jer to softver ne dozvoljava.

Noćne fotografije su jako dobre, kao i one koje pravi 3,2x kamera, ali fali malo šireg dinamičkog raspona koji bi otvorio senke i napravio razliku u tamnim delovima, posebno krošnjama drveća koje nisu osvetljene.

Selfi kamera

Kao i što smo pomenuli, selfi kamera ima 32 MP, QB senzor i radi upscale fotografija sa 8 na 32 MP. Za razliku od Xiaomi 13 Pro, ova ima veći otvor blende od f/2.0 naspram f/2.5. Fotografije su lepo balansirane i nešto mekše, ali na takav način da više deluju prirodno nego što bi vam to zasmetalo. Sistem aktivira neki režim filtera za ulepšavanje, koji vam skida nedostatke na koži i donekle „pegla“ bore, tako da ćete na selfijima verovatno biti lepši nego uživo.

Prelazak na portretni režim je prirodan, sa odličnim algoritmom za razdvajanje subjekta od pozadine, koji radi bolje nego na Xiaomi 13 Pro. Dinamički raspon je odličan, pa po danu nemamo pravih zamerki na kvalitet fotografija.

Kada je potrebno napraviti selfi uveče, Xiaomi 13 Ultra radi istu stvar kao i Pro – bilo da je u pitanju filter za ulepšavanje ili algoritam za redukciju buke, slike deluju neprirodno, sa dosta detalja koji nedostaju na koži lica. Verujemo da je ideja kompanije Xiaomi bila da ulepša subjekta, ali su malo preterali u procesu.

Video

Xiaomi na svim kamerama uvek ima aktivnu stabilizaciju, šak i u 8K režimu, uz napomenu da je selfi kamera ograničena na 1080p rezoluciju u 60 fps.

Snimci glavnom kamerom u najboljem režimu rada, 4K u 30 fps su odlični. Kontrast je dobar, dinamički raspon takođe, i bolji od Xiaomi 13 Pro. U poređenju sa drugim telefonima, Ultra je i dalje iza magije iPhone 14 Pro Max i Honor Magic5 Pro. Pohvalićemo način na koji Xiaomi 13 Pro renderuje senke i odličnu stabilizaciju koja radi svoj posao na visokom nivou.

Fokusiranje je i dalje jako dobro, ali pri malo bržim pokretima, Xiaomi 13 Ultra zaostaje za najljućim konkurentima kao što je iPhone 14 Pro Max, kod kojeg ovo funkcioniše savršeno.

Prelazak na ultra-širokougaonu kameru ne boli, gotovo ni malo. Stabilizacija je izuzetna, boje dobre, a šuma nema ni tragovima. Ako baš zakeramo, malo širi dinamički raspon bi prijao da otvori tamne delove u kontrasnim scenama, gde ima problema i u svetlim delovima gde se gubi deo detalja. Rekli bismo jako dobar, konkurentan u poređenju sa drugim telefonima, ali se ni po čemu zaista ne izdvaja.

Telefoto video ne snimate kada se krećete ili to bar nije preporučljivo, pa smo iskoristili statičnu scenu u parku, sa ljudima koji šetaju u pozadini.

Kvalitet ovih snimaka je za svaku pohvalu, bez pravih zamerki na bilo koji aspekt. Probali smo i zumiranje, koje odlično radi, sa fluidnim prelazima sa jedne na drugu kameru. Slike su detaljne, dinamički raspon dobar. Za razliku od telefona sa manjim opsegom zuma, Xiaomi 13 Ultra se ovde jako dobro snalazi, što je i najbitnije za situacije kada je potrebno da promenite nivoe zuma tokom snimanja.

Noćni video snimci glavnom kamerom su dobri, iako fali malo svetline za koju ne sumnjamo da hardver može da izvuče. Izvori svetla se korektno renderuju, iako ima malo odbljesaka, ali je šum lepo kontrolisan i detalji mogu da dođu do izražaja.

Širokougaona kamera je jednostavno pretamna, dinamički raspon je uzak, šum je veći, ali je stabilizacija dobra.

Telefoto kamere se takođe dobro ponašaju noću dokle god su vam ruke mirne, a prelazak sa jedne na drugu kameru nije previše bolan, tako da ih možete koristiti dokle godi imate iole svetla u kadru.

Malo drugačiji telefon

Xiaomi 13 Ultra je izuzetan telefon, koji je malo osvežio tržište pametnih telefona, ali se čini da nije uspeo da iskoristi potencijal fantastičnog sistema kamera i Leica kolaboracije. Posmatrano kao telefon, bez kamera, Xiaomi 13 Ultra je pravi flegšip – najmoderniji hardver, vrhunski ekran, premijum dizajn, dobra baterija, brzo punjenje – sve je tu. Međutim, od njega se isto tako očekuje da svojim kamerama zaseni konkurenciju. Nažalost to se nije desilo, i da je ovaj telefon bio na našem velikom testu, verujemo da bi bio među najslabije ocenjenima.

Na papiru, ovaj telefon ima sve ono što je potrebno da se opravda cena koja će na tržištima u Evropi biti čak 1500 evra. Međutim, sem impresivnog izgleda, sa ogromnim sistemom kamera, čini se da Xiaomi 13 Ultra ne opravdava svoje ime. I to se dešava već drugu generaciju zaredom. Sem impresivnog Mi 11 Ultra koji je dominirao i odneo pobedu kao telefon sa najboljom kamerom 2021. godine, njegovi naslednici imaju problem da to ponove.

Xiaomi u Kini prodaje poseban Xiaomi 13 Ultra Professional Camera Bundle paket sa gripom i dodatnim filterima, kojima se ovaj telefon transformiše u kameru, što bi trebalo vrlo jasno da vam kaže šta je Xiaomi ciljao sa novim 13 Ultra modelom. Nažalost, u ovom trenutku ne možemo da kažemo da je uspeo. Da li je u pitanju fino štelovanje ISP-ja, softvera kamere, algoritma za redukciju šuma i drugih parametara, to verovatno znaju Xiaomi inženjeri, a ovaj telefon je pravi primer da imati sve najbolje elemente telefona nije dovoljno. Uostalom, godinama unazad Apple dokazuje da senzor od 12 MP može da stoji rame uz rame sa onima od preko 100 MP.

U klasi u kojoj se nalazi Xiaomi 13 Ultra, najmanje greške se praštaju, a ovaj telefon ih ima najviše na polju kamere. Da ga nismo poredili sa drugim modelima premijum klase, možda bismo imali drugačiji utisak, ali mislimo da i ideja i jeste da on ukrsti koplja sa najboljima. A u toj klasi 1080p video na selfi kameri je dovoljan razlog da vas nove generacije koje vloguju još od osnovne škole ne uzmu u obzir prilikom kupovine.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare