Vučić: ZSO mora po Briselskom sporazumu, Ahtisarijev plan nas ne zanima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: ZSO mora po Briselskom sporazumu, Ahtisarijev plan nas ne zanima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da je Srbija spremna da radi na implementaciji predloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine do svojih crvenih linija. Predsednik je podvukao da u Ohridu nije potpisao nijedan dokument. Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo – tu govorim o evropskom putu, rekao je Vučić.

O konsultacijama sa poslaničkim grupama: Uputiću poziv svima
Narednih dana ću pozvati na konsultacije ko hoće da dođe, uputiću poziv svima, najavio je Vučić.

“Biće i onih koji će želeti da čuju detalje o kojima ne mogu da govorim javno“, rekao je predsedni.

Najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda na KiM, i da će posetiti i Kosovo i Metohiju.

“Juče smo 12 puta menjali tekst”
Vučić je istakao da Šolc-Makron plan nije pregovaran, ali da su kada je reč o implementacionom planu, juče 12 puta menjali tekst. “Srpski upravljači tim će morati da iznese svoj predlog na najvišem nivou dijaloga”, naveo je Vučić.

“Za nas je mnogo važno da kreiramo ambijent da Srbi budu bezbedni, u kojem će naš narod svuda da ima mir, i u kojem ćemo uvek da sačuvamo državu i Ustav“, istakao je predsednik.

Vučić objasnio zašto nije ništa potpisao u Ohridu
Vučić je pojasnio zašto ništa nije potpisao u Ohridu.

“Za nas je bitno da ne zavisimo samo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga koliko smo mi spremni da određene stvari uradimo. Tu govorim o evropskom putu” ističe Vučić.

Predsednik kaže da nije potpisao pre svega zato što je Srbija priznata država, a dok Kosovo nije priznata država.

“Nisam potpisao zbog nekoliko stvari, jer je Republika Srbija međunarodno pravno priznata, dok Kosovo nije. Ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo. Kao predsedniku, čak su i moje izjave obavezujuće, i zato pažljivo biram reči”, kaže Vučić.

Ističe da zato nije ni potpisan sporazum, a ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija.

“Svi žele da reše problem nestalih”
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da dolazimo do jednog člana – svi žele da se reši problem nestalih osoba, svaka majka želi da zna gde joj je dete zakopano ili da li je živo.

“Priština je do sada to koristila kao pritisak za ratnu odštetu, koju bi tobože Srbija trebalo da prati“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kada mislite da razgovarate o sitnim stvarima iza svega stoji neki trik.

„Želimo da sarađujemo sa Albancima, ne treba da pravimo zidove. Do sada je konslolidova lista nestalih lica“, kaže Vučić.

Pojasnio je zašto je Zajednica srpskih opština važna za srpski nadod. Kaže da svi ljudi koji žive južno od Ibra, svi žive kao u getu.

“Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi žele da se dokopaju Severne Mitrovice”, kaže Vučić.

“Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija”
Predsednik je pročitao implementacioni aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i istakao da mi više ne zavisimo od dobre volje Prištine, što je pozitivna promena, već i od onoga što smo spremni sami da uradimo kada je reč o evropskom putu.

Ističe da nije potpisao sporazum zbog nekoliko stvari.

“Pre svega, jer je Republika Srbija međunarodno-pravno priznata država, dok takozvano Kosovo nije. Ne želim da pravim međunarodni sporazum sa Kosovom“, objavio je Vučić.

Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija, poručio je predsednik.

Vučić: Razgovori nikada nisu laki, strane i dalje suprotstavljene
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti u Palati “Srbija” povodom dijaloga u Ohridu da su tu rundu dijaloga evropski i svetski moćnici napravili medijski veoma prominentnom i važnom.

“Razgovori nikada nisu laki, jer reč o stranama koje su i dalje suprotstavljene i imaju suprotstavljene interese“, istakao je Vučić.

Danas objavljeno

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

“Protiv Srbije je vođen nuklearni i hemijski rat”

M.

Ostavite komentar