31. Maja 2023.

Vučić zamolio Erdogana da pomogne u vezi sa KiM; protest završen za danas

U ovom trenutku poljski kontigent Kfora razvlači još jedan obruč bodljikave žice ispred zgrade opštine Zvečan.

Time je preprečen prolaz do zgrade opštine, i samo desetak metara dalje stoji kontigent Kfora naoružani dugim cevima koji budno motre.

Prema rečima našeg reportera, iza kordona su četiri vozila kosovskih specijalaca, od kojih dva za razbijanje demonstracija i još dva borbena oklopna vozila.

Kurtijevi specijalci se trenutno ne vide na ulicama, jer se nalaze u zgradi opštine.

Na ulici je okupljen veliki broj građana iz Zvečana i Severne Mitrovice koji mirno stoje i začuđeno posmatraju razvoj događaja, među njima su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Mirni protesti Srba održani su i prethodnih dana u Zubinom Potoku i Leposaviću. 

Prema izveštaju reportera RT Balkan, mnogi su krenuli peške iz pravca Severne Mitrovice, put ka Zvečanu je gotovo blokiran.

Protest u Zvečanu završen za danas


Protest u Zvečanu ispred zgrade Skupštine opštine završen je za danas, javlja reporter RT Balkan. Okupljeni građani polako se razilaze.

Naredno okupljanje očekuje se za sutra u 7 ujutru ispred zgrade SO Zvečan.

Lajčak: Nasilje je neprihvatljivo, hitno potrebno političko rešenje

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine istakao je da je tokom svog boravka u Bratislavi, gde je učestvovao na Forumu “Globsek 2023”, imao niz razgovora o tenzijama i eskalaciji na severu Kosova i poručio da je za to hitno potrebno političko rešenje.

“U poslednja dva dana prisustvovao sam na forumu Globsek. Tokom brojnih sastanaka razgovarao sam o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o tenzijama i eskalaciji na severu ‘Kosova’. Hitno nam je potrebno političko rešenje. Nasilje nije prihvatljivo”, poručio je Lajčak.

Vučić upoznao Erdogana sa situacijom na KiM i zamolio ga da pomogne u očuvanju mira


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas tokom telefonskog razgovora predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na izbornoj pobedu, uz želje da i u ovom mandatu uspešno vodi zemlju putem razvoja.

Erdogan se interesovao za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, te ga je predsednik Vučić upoznao sa hronologijom događaja koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom.

Vučić je zamolio šefa turske države da upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.

Rakić sa Frisom o srpskim zahtevima: Nakon ispunjenja tražimo i povlačenje kosovskih specijalaca

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zameniku generalnog sekretara EU za mir, bezbednost i odbranu Šarlu Frisu, tokom sastanka kojem su prisustvovali i šefovi misija Euleksa i EU, predočena tri zahteva.

Rakić je na Instagramu napisao da su tražili oslobađanje dvojice uhapšenih Srba, zatim povlačenje specijalnih policijskih snaga iz opštinskih zgrada sa severa i kao treći zahtev da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu.

“Nakon ispunjenja ovih zahteva, tražimo povlačenje svih specijalnih jedinica kosovske policije sa cele teritorije severa i početak formiranja Zajednice srpskih opština”, dodao je Rakić.

Žiofre: Situacija na severu KiM veoma zabrinjava EU


Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre istakao je danas da je situacija na severu Kosova zabrinjavajuća i, osuđujući nasilje, ukazao da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine, piše “Blic”.

“U ponedeljak smo nažalost videli ozbiljno nasilje koje moramo osuditi. Videli smo da je dosta ljudi povređeno među demonstrantima, ali takođe i među pripadnicima Kfora koji su bili tamo da bi sprečili nasilje”, rekao je Žiofre novinarima odgovarajući na pitanje o stavu EU povodom nasilnog upada kosovske policije u zgrade opština na severu KiM i postavljanja gradonačelnika koji su izabrani na izborima koje je bojkotovala srpska većina.

Dodao je da trenutna situacija na severu KiM veoma zabrinjava EU.

“Visoki predstavnik prati stanje veoma pažljivo zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. U kontaktu su sa svim stranama kako bi se deeskaliralo nasilje. To je nešto što moramo da uradimo. Visoki predstavnik je jasno rekao da kosovska policija mora da zaustavi operaciju koja je fokusirana na zgrade opština i da demonstranti moraju da se povuku jer je to korak napred”, naveo je Žiofre.

Dodao je da u Briselu postoji jasna i realna volja da se nastavi sa napretkom, ali da trenutna situacija na severu Kosova i činjenica da dijalog Beograda i Prištine ne napreduje ne pomaže nikome.

Rakić razgovarao sa američkim oficirom iz Komande Kfora


Predsednik Srpske liste Goran Rakić i američki oficir iz komande Kfora razgovarali su danas, “preko bodljikave žice”, ispred zgrade SO Zvečan, javlja naš izveštač sa terena.

Rakić je tražio pojačano prisustvo snaga Kfora na putevima na severu KiM na kojima je pojačan broj patrola KPS-a, kako bi se izbegle moguće provokacije.

Gradonačelnik” Leposavića više od 50 sati na izlazi iz zgrade SO


Više od 50 sati “gradonačelnik” Leposavića, Ljuljzim Hetemi, ne izlazi iz zgrade opštine.

On je uz pomoć kosovskih specijalaca u ponedeljak u podne ušao u zgradu i od tada se odatle nije pomerao.

Hetemi je za to vreme bio nedostupan medijima, ali nije prestao da komunicira sa svojom porodicom, koja je za “Albanijan post” potvrdila da Hetemi ne namerava da napusti zgradu SO Leposavić.

Konjufca o sankcijama SAD: Ovo nije dobro za nas


Predsednik Skupštine takozvanog Kosova Gljauk Konjufca, komentarišući opomene SAD na račun prištinskih vlasti, rekao je da se tako nešto ne dešava prvi put, ali i da to nije dobro, prenosi “Gazeta ekspres”.

“Ovo nije dobro za nas. Prihvatamo da je to loša stvar za ‘Kosovo’. Sećam se kada je pre dve godine bila tema pitanje reciprociteta sa Srbijom, naišli smo na grub jezik i oštar prekor”, rekao je Konjufca posle sednice Predsedništva Skupštine, dodajući da SAD verovatno ne razumeju stavove Prištine kako bi trebalo.

Kako je naveo, sve što Priština treba da uradi je da ima otvoren i pojačan dijalog sa svim partnerima i da bolje argumentuje svoje stavove.

Srbi sprečili pokušaj provokacije: Oterali pripadnike KPS-a u džipu


Pre nekoliko minuta na raskrsnici kod crkve u centru Zvečana, u neposrednoj blizini Srba koji protestuju, iznenada se pojavio jedan džip KPS-a.

Posle burne reakcije okupljenih, džip u kome je bilo nekoliko policajca na brzinu se okrenuo na raskrnici i vratio u ulicu iz koje je izašao, javlja naš reporter sa terena.

Peskov: Pratimo situaciju i apsolutno bezuslovno podržavamo Srbiju


Rusija podržava Srbiju povodom zaoštravanja situacije na KiM i smatra da se prava i interesi srpskog stanovništa moraju poštovati, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RTV.

“Pratimo situaciju i apsolutno bezuslovno podržavamo Srbiju, podržavamo Srbe. Smatramo da se moraju obezbediti i poštovati sva legitimna prava i interesi kosovskih Srba i da ne sme biti mesta bilo kakvim provokativnim akcijama koje ograničavaju njihova prava. Veoma pažljivo pratimo kako se situacija razvija i zabrinuti smo povodom toga”, rekao je Peskov.

On je dodao i da sastanak predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, još nije u planu, ali da se vodi stalni dijalog diplomatskim kanalima, prenela je agencija RIA Novosti.

Spin doktor: Kurti optužuje Srbe za nemire koje je uzrokovao na severu KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti optužio je Srbe za nemire na severu KiM prilikom sastanka sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i prištine Miroslavom Lajčakom.

Kurti je u objavi na Tviteru istakao da je put napred u primeni osnovnog sporazuma.

“Napadi srpske milicije na policiju, Kfor i novinare su neprihvatljivi. Put napred je ukorenjen u demokratiji, vladavini zakona i potpunoj i brzoj primeni Osnovnog sporazuma”, poručio je Kurti tokom sastanka.

Hil o posledicama za Prištinu: Blinken je jasno rekao da se protivi Kurtijevim postupcima


Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

“Naš državni sekretar Entoni Blinken je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprtotnosti sa svim savetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramno da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalitacija odnosa. Potrebno je da se region Blakana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlanstskih integracija”, rekao je Hil.

On je dodao da su prethodni dani bili veoma teški na mnogo načina, kao i da Amerika sa žaljenjem gleda na sve napade na Kfor i nasto vojnike i to ne bi smelo da se ponovi.

Makron: Odgovornost za nemire snosi Priština


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine, prenosi RTV.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum “Globsek 2023”, rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu KiM, u kojima većinu čine Srbe.

On je dodao da se nada da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine, prenosi Rojters

Seljimi: Tri članice EU razmatraju ukidanje vizne liberalizacije Prištini

Bivši ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Petrit Seljimi saopštio je da prema najnovijim informacijama, nakon nemira na severu, tri zemlje članice EU razmatraju da zatraže suspendovanje IPA fondova i viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo.

“Najnovije informacije sa razmatranja unutar EU: najmanje tri zemlje članice EU (neću ih ovde imenovati) razmatraju da zatraže suspendovanje IPA fondova i viznu liberalizaciju za ‘Kosovo'”, napisao je Seljimi, dodajući da sada Priština mora da nađe rešenje.

ABK traži da se Kurtiju izglasa nepoevrenje: Ne možemo podržati premijera kojeg Amerika sankcioniše

Predsednik Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je važno da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja prištinskoj tzv. vladi, prenosi “Ekonomija onlajn”.

“Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava, situacija je vanredna i ne možemo da se ponašamo normalno. Za ABK je važno da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja”, rekao je Tahiri.

On je dodao da su američke sankcije suštinski pogodile tzv. Prištinu.

“Sankcije su suštinski pogodile državu. Za ABK su institucije svetinja. Ne možemo podržati premijera kojeg Amerika sankcioniše. Odgovor na to je predlog za izglasavanje nepoverenja vladi. Da bi se integrisao sever, mora se prvo integrisati politika ‘Kosova'”, naveo je Tahiri.

Jevtić: Napuštanjem sednice Skupštine Štrpca iskazujemo solidarnost sa srpskim narodom na severu

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, opštinsko rukovodstvo i odbornici srpske nacionalnosti napustili su danas petu redovnu sednicu Skupštine opštine u znak podrške Srbima na severu, pokazujući na taj način, kako je istakao Jevtić, i otpor politici Prištine.

Jevtić je u svom obraćanju na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu i naglasio da sve ono što se dešava poslednjih nekoliko dana pogađa i utiče na sve Srbe na KiM.

“Sa ovog mesta danas osećamo potrebu i obavezu da pružimo punu podršku narodu na severu Kosova koji je izložen institucionalnom nasilju koje se dešava u poslednje vreme, kao odraz pogrešne politike režima u Prištini, a koje za posledicu ima upravo ono što se dešava ovih dana u opštinama na severu KiM”, kazao je Jevtić.

Petković: Umesto što mu se pričinjava rulja bolje da opozove specijalce

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas premijeru privremenih prištinskih insitucija Aljbinu Kurtiju da je umesto što mu se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata pričinjava “besna rulja” bolje da opozove svoje lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa.

“Dok se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata Kurtiju pričinjava ‘besna rulja’, biće da mu je Srbija od 250 metara pomutila razum! Bolje da opozove svoje lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa jer su oni izvor svih problema”, napisao je Petković na Tviteru.

Petrič: Mora se razmisliti da li propao dijalog

Bivši izaslanik Evropske unije za KIM Volfgang Petrič smatra da poslednji događaji na severu KiM pokazuju da je dijalog doživeo neuspeh, te da je potrebna nova strategija.
Petrič je za Kosovo onlajn rekao da je veoma zabrinut zbog aktuelne situacije na severu Kosova.

“Mora se razmisliti da li je to dokaz da je propao dijalog i da Brisel mora izraditi novu strategiju koja bi uključila uslovljavanje i jasne rokove”, objasnio je on.

Petrič je naglasio da, ako uskoro ne dođe do pokretanja procesa formiranja Zajednice srpskih opština, može da se kaže da je dijalog doživeo neuspeh i da će strategija morati da se menja.

“U dijalogu obe strane moraju da ispune obaveze. A deset godina neispunjavanja obaveze formiranja ZSO je predugo”, podvukao je Petrič.

Petrič je dodao da je greška što je EU predugo čekala da Priština ispuni taj zahtev.

Kurti o sankcijama SAD: Zabrinut sam ali nisam uplašen

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je zabrinut, ali ne i uplašen, povodom sankcija SAD Prištini nakon dešavanja na severu, piše “Reporteri”.

“Pitali ste da li sam uplašen ili zabrinut? Zabrinut sam ali nisam uplašen. Jer ipak je moj posao da se ne plašim već da brinem. SAD su poslale snažnu poruku, trudimo se da nađemo izlaz. Prvo moramo da izađemo iz krize na severu, što znači vladavina prava. Drugi kolosek je brza, bezuslovna primena sporazuma koji smo dogovorili”, rekao je Kurti.

Elek: Povređeni Srbin Dragiša Galjak nešto bolje

Direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek rekao je danas da je stanje pacijenta Dragiše Galjka, koga je u ponedeljak u Zvečanu iz vatrenog oružja ranio u predelu karlice i leve šake pripadnik kosovske policije, nešto stabilnije, ali da će njegovo lečenje potrajati, prenosi Radio Mitrovca Sever.

Elek je rekao da iako je stanje povređenog malo bolje, još uvek nije vreme da bude prebačen na odeljenje hirurgije.

“Noćas je primio još dve jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će lečenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali”, navodi Elek

Prvi komandant Kfora: Prištini slede nove kazne


Uslediće i druge kazne za ‘Kosovo’, žao mi je što su odnosi sa SAD i EU bili ugroženi zbog pitanja koja ne vrede, rekao je u intervjuu Erhard Buler, bivši komandant Kfora na KiM.

“Mislim da je takva reakcija veoma oštra. I nažalost, verovatno neće biti jedini”, rekao je nemački general u intervjuu za “Albanijan post”.

Za nemačkog generala Erharda Bulera, prvog komandanta Kfora na KiM, odlazak Kosovskih bezbednosnih snaga iz “Branioca Evrope 2023” neće biti “jedina kazna” za Prištinu nakon odbijanja premijera Aljbina Kurtija da koordinira deeskalaciju na severu međunarodnim saveznicima.

Kurti: Specijalci ostaju dokle god se besna rulja nalazi na ulicama

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, i poručio je da se uprkos zahtevima iz Vašingtona pripadnici specijalne policije neće povući iz opštinskih zgrada na severu KiM.

Kurti je naglasio da “dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama”.

“Naša policija radi veoma profesionalan posao, obučeni su od SAD i EU, zapadno su orijentisani i dobro znaju ljudska prava i nema povrede od strane naše policajce”, rekao je Kurti.

Edi Rama: Srpska vojska ne može ništa


Sa tribine u Bratislavi, premijer Albanije Edi Rama je upitan šta srpska vojska može da uradi na “granici” sa tzv. Kosovom.

On je to nazvao neverovatnim prikazom srpske unutrašnje politike.

“Srpska vojska na granici sa Kosovom nema moć. Šta može da uradi? Ništa”.

Vučević stigao u garnizon Raška: Vojska Srbije prati razvoj situacije na terenu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je danas u garnizon Raška gde je razmešten deo snaga Vojske Srbije.

“Shodno aktuelnoj bezbednosnoj situaciji došao sam u garnizon Raška gde je razmešten deo snaga Vojske Srbije”, naveo je ministar odbrane.

Krieziu: Kurti danas sa Boreljom i Lajčakom


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se danas u Bratislavi sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, potvrdio je portparol tzv. kosovske vlade Perparim Krieziu za “Kljan Kosova”.

“Premijer Kurti danas učestvuje na Globalnoj bezbednosnoj konferenciji u Bratislavi. Tamo cće se, između ostalog, sastati sa visokim predstavnikom EU Boreljom i emisarom Lajčakom”, rekao je Krieziu.

Krieziu je rekao da će se Kurti tokom učestvovanja na Globalnoj bezbednosnoj konferenciji sastati sa zvaničnicima EU.

Linta: Insistirati na povlačenju specijalne policije sa severa KiM


Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da Srbija mora insistirati u zapadnom dijelu međunarodne zajednice na hitnom povlačenju specijalnih jedinica kosovske policije sa severa KiM kao glavnom uzroku nestabilnosti i sukoba Kfora i Srba u Zvečanu.

Situacija je toliko zapaljiva i napeta da preti opasnost od daleko većih sukoba sa nesagledivim posljedicama, navodi se u saopštenju.

“Aljbin Kurti, uz pomoć specijalnih jedinica ROSU u kontinuitetu sprovodi osmišljen teror nad Srbima na severu ‘Kosova'”, navosi Linta dodajući da “posledica toga jeste ogroman psihološki pritisak, gaženje osnovnih ljudskih prava i život u atmosferi straha i neizvesnosti”.

Pored toga, Srbija treba da insistira na hitnom povlačenju lažnih albanskih gradonačelnika iz opštinskih zgrada u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku i na poništavanju nelegalnih i nelegitimnih izbora na severu KiM, smatra Linta.

Simbolima stradanja Jevreja Srbi protestuju u Leposaviću

Srbi koji u Leposaviću protestuju zbog ulaska novog albanskog gradonačelnika u zgradu opštine postavili su na bodljikavu žicu  šestokraku zvezdu na žutoj podlozi, kao znak koji simbolizuje stradanje Jevreja pod nacistima i život u getu, javlja RTS.

Ministri spoljnih poslova NATO o situaciji na KiM, pristupanju Švedske i pomoći Ukrajini


Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se u Oslu.

Tema skupa je pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi i pomoć Ukrajini, a na sastanku će biti reči i situaciji na Kosovu i Metohiji, piše “Euraktiv”.

Iako ta tema zvanično nije na dnevnom redu, navodi “Euraktiv”, ministri će se verovatno dotaknuti i aktuelne situacije na KiM.

Milović: Samo hoćemo mir, ovo je naše i ne idemo nigde


Srbima koji protestuju ispred zgrade SO Zvečan obratio se bivši gradonačelnik Zvečana dr Dragiša Milović, koji je teže povređen pre dva dana, kada je Kfor napao Srbe koji su mirno protestovali.

Milović je, u trenutku napada, sedeo na asfaltu i pozivao ljude oko njega da sednu i da mirno pruže otpor.

On je danas rekao da su među Srbima koji protestuju njegove kolege lekari, medicinske sestre, vozači saniteta, pomoćno osoblje, ljudi koji su herojski izneli borbu protiv kovida.

“Ljudi koji protestuju zabrinuti su za svoju budućnost. Svi mi ovde hoćemo samo mir, mir za svoje porodice, za svoju decu. Ovo je naše, mi hoćemo samo da oni koji nisu dobrodošli odu odavde. Ostaćemo ovde do ispunjenja naših zahteva, a naš zahtev je i da iz prištiskih kazamata puste naše ljude, i one koje su uhapsili pre dva dana”, rekao je Milović, dodajući da su on i njegove kkolega u bolnicama na Seevru lečili i pripadnike Kfora, UNMIK-a, EULEKS-a.

Milović je govorio sa imobilisanom rukom, a zadobio je teške povrede grudnog koša.

Srbi ne odustaju: “Izađi, mala” i danas se ori Zvečanom

Zloglasne poruke u Orahovcu: Na više kuća ispisani grafiti “UČK”

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Na više srpskih kuća, kapija, kao i na jedan privatni automobil u Orahovcu, jutros su osvanuli grafiti “UČK”, koji siblolišu zloglasnu terorističku paravojsku koja je vršila etničko čišćenje Srba na KiM.

Građani Zvečana u znak zahvalnosti spremili poklon za Novaka Đokovića

PТ Балкан

Doktor Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana, preneo je u ime svih svojih sugrađana koji protestuju veliku zahvalnost Novaku Đokoviću za sve što čini za srpski narod na KiM.

Građani Zvečana Đokoviću su, u znak zahvalnosti, poklonili zastavu Srbije i ta zastava biće mu uručena prvom prilikom. 

Kina nastavlja da podržava Srbiju u odbrani teritorijalnog integriteta

Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo je danas da Peking nastavlja da podržava Beograd u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i odbranom teritorijalnog integriteta Srbije.

“Kina je uvek podržavala napore Srbije da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. U trenutnoj situaciji potrebno je izbeći eskalaciju tenzija i održati mir i spokoj na Zapadnom Balkanu”, rekla je danas portparolka kineskog ministarstva Mao Ning, prenose ruski mediji.

Srpski prkos: Bodljikavu žicu okitili srpskim zastavama, ljube ih i plaču (FOTO)

Srbi u Zvečanu okitili su bodljikaviu žicu srpskim zastavama. Okupljeni građani prilaze i ljube zastave, javlja reporter RT Balkan.

“Ljudi prilaze i ljube zastave, žene plaču pred slikom potresnog prizora, dok vojnici Kfora u kordonu stoje i sve to ravnodušno posmatraju”, navodi naš izveštač.

РТ Балкан

Bocan Harčenko: Eskalacija na Kosovu i Metohiji dostigla je kritičnu tačku

Rusija pomaže Srbiji u Savetu bezbednosti UN i protivi se pokušajima Zapada da samoproglašeno “Kosovo” uvuče u međunarodne organizacije, što Beograd veoma ceni, kazao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko za televiziju “Rusija 24”.

“Aktuelna eskalacija na Kosovu i Metohiji dostigla je kritičnu tačku, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić veoma zabrinut i jedini način da se to reši jeste dijalog”, izjavio je diplomata.

Mehaj: “Kosovska vojska” stvorena uz podršku SAD, naše partnerstvo je večno

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj poručio je da je partnerstvo tzv. Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama večno, da je tako bilo i da će tako i ostati.

“Partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama je večno, tako je bilo i uvek će ostati. Naša vojska je osnovana pre svega uz snažnu podršku SAD, uveren sam da će se naš dalji razvoj nastaviti i dalje. Delimo iste vrednosti i principe, mir i bezbednost za sve bez razlike. Članstvo u NATO-u ostaje za nas prioritet, jer tek kada se to postigne možemo da imamo trajni mir”, poručio je Mehaj.

Medicinski radnici u prvim redovima na protestu u Zvečanu

РТ Балкан

U prvim redovima ljudi koji protestuju ispred zgrade SO Zvečan sada su lekari i medicinske sestre, javlja reporter RT-a.

Zgrada SO Zvečan sada potpuno okružena bodljikavom žicom

РТ Балкан

Vojnici Kfora u ovim trenucima zatvaraju kolutovima bodljikave žice i metalnom ogradom sve prilaze zgradi SO Zvečan iz sporednih ulica, javlja naš reporter sa terena.

Zgrada opštine sada je okružena bodljikavom žicom sa svih strana. 

Gradonačelnik” Zubinog Potoka rešio da ne provocira: Obavlja dužnosti iz sela Čabra

Tzv. gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri potvrdio je da i danas obavlja svoje dužnosti iz kancelarije za zajednice u selu Čabra, gde je radio i juče, piše prištinska “Koha”.

Zećiri je za Kohu rekao da je situacija u Zubinom Potoku trenutno mirna.

Srpska trobojka duga 250 metara u Zvečanu

Lajčak: Eskalacija na KiM je apsolutno nepotrebna i nelogična

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da situacija može da se reši samo politički, odnosno kroz postojeći dijalog.

Poslanička grupa nemačke stanke AfD: Kosovu nije mesto u Savetu Evrope

Najnovija eskalacija nasilja pokazala je da tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope i EU, saopštio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron, koji je i poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

“Nedavna eskalacija nasilja na Kosovu pokazuje: Kosovu nije mesto u Savetu Evrope! Region ostaje bure baruta, a kada bismo ga primili u Savet Evrope i EU, probleme regiona bismo preneli u naše institucije i time ih destabilizovali. Poslanička grupa AfD poziva saveznu vladu da odmah prekine aktivnosti na prijemu Kosova u Savet Evrope”, saopštila je poslanička grupa AfD u nemačkom Bundestagu.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova ranije je osudilo napade na severu KiM u kojima su povređeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

Ispred Kfora i bodljikave žice srpska zastava duga 250 metara

U ovom trenutku Srbi iz Mitrovice i Zvečana razvukli su ispred kordona Kfora i bodljikave žice zastavu Srbije dugu 250 metara, javlja izveštač RT Balkan.

Srđan Milosavljević, bivši predsednik SO Zvečan, rekao je da je to jedina zastava Srba sa KiM. On je ponovio zahteve okupljenih, a oni su povlačenje specijalaca iz zgrade opštine, puštanje uhapšenih Srba na slobodu, kao i garancije da albanski gradonačelnici neće više dolaziti u zgrade opština na severu.

Nastavlja se miran protest, na ulici je više hiljada ljudi.

РТ Балкан

Prištinski profesor Hovenijerevoj izjavi: Na stranim diplomatama je da savetuju, ne da zahtevaju


Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu, povodom izjave američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da za “kosovsku vladu” ima dva zahteva, istakao je da strane diplomate mogu da daju savete, ali ne i da postavljaju zahteve, dodajući da ne očekuje da se Kfor nakon njegove izjave povuče sa severa.

“Oni mogu da posavetuju, ali ne i da se mešaju u unutrašnje poslove. Svaka vlada ima obavezu da uradi ono što je potrebno. Dobro bi bilo da se postigne politički dogovor. Diplomatija ne može ništa da zahteva u jednoj suverenoj zemlji. Oni se ponašaju tako, ne samo prema Kosovu, već prema svim balkanskim zemljama, a trebalo bi voditi računa o vladama koje su dobile više od 50 odsto poverenja građana”, rekao je Baraljiu za “Kosovo onlajn”.

On smatra i da predstavnik jedne zemlje ne može da govori o protektoratu na severu tzv. Kosova.

“To ne priliči nikome. Niti ko ima pravo, bez obzira iz koje zemlje dolazio, da se izražava na taj način. Postoji Ustav koji je prihvaćen. Vokabular pojedinih predstavnika međunarodne zajednice ponajmanje doprinosi smirivanju tenzija. Ponašanje inostranih predstavnika i kosovske vlade mora biti razumno, mora se raditi na pronalaženju rešenja sa međunarodnom zajednicom, da bi se krenulo dalje sa sprovođenjem dogovorenih sporazuma”, dodao je Baraljiu.

Kako je istakao, međunarodna zajednica treba da ispita ponašanje prema balkanskim zemljama.

Srbi iza bodljikave žice mirno posmatraju razvoj događaja

РТ Балкан

Blinken: Odluka prištinske vlade da prisili pristup opštinama eskalira tenzije


Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da je neophodno da se “Kosovo” i Srbija ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU, radi normalizacije odnosa.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je pozvao obe strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

“Sjedinjene Države osuđuju neprihvatljivo nasilje nad trupama Kfora predvođenim NATO, organima za sprovođenje zakona i novinarima”, naveo je Blinken.

Dodao je da je odluka prištinske vlade da prisili pristup opštinskim zgradama oštra i da nepotrebno eskalirala tenzije.

“Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage. Istovremeno, predsednik Vučić i Vlada Srbije moraju da smanje bezbednosni status Vojske Srbije i da apeluju na kosovske Srbe da zaustave provokacije Kfora i uzdrže se od daljeg nasilja”, poručio je Blinken.

Zećiri: Poslušao sam preporuke SAD, u utorak sam obavljao dužnost u selu Čabra


Predsednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da je u utorak obavljao dužnost u opštinskoj kancelariji u selu Čabra.

Zećiri je za RTV Dukađini rekao da je poslušao preporuke ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, dodajući da želi da bude u skladu sa vladom u Prištini.

Zećiri tvrdi da građani, koji protestuju u opštinama na severu zbog ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, nisu u pravu i da svi objekti pripadaju građanima i tzv. državi Kosovo.

Kfor preprečio ulicu ispod opštine


Ulica ispod zgrade opštine preprečena je metalnom ogradom iza koje se nalazi veliki broj vojnika Kfora, a vidi se i jedno njihovo oklopno vozilo.

Srbi pristižu u Zvečan


Veliki broj Srba došao je i danas na protest u Zvečan, koji mirno stoje i posmatraju kontigent Kfora koji razvija novu količinu bodljikave žice.

Borelj pozdravlja odluku NATO-a


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

“Nastavićemo blisku koordinaciju i saradnju sa misijom NATO Kfor, uključujući kroz našu misiju Euleks”, napisao je Borelj na Tviteru i poručio da mir mora da se ponovo uspostavi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ranije juče u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor “preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost”.

On je pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečili dalju eskalaciju situacije.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare