6. Jula 2023.

Vučić: “U toku je opšti napad na Srbe, stvari su se otrgle kontroli” 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija danas nalazi u najtežoj situaciji ne svojom krivicom.

“Juče smo imali razgovore sa Lajčakom o dijalogu sa Prištinom. EU je pokušala da zatraži, zahteva neku vrstu deeskalacije”, naveo je Vučić.

“Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo da bi do deeskalacije došlo”, rekao je Vučić

“Srbija se danas nalazi u najtežoj situaciji, ne svojom neodgovornošću, već aktivnostima režima u Prištini i onih koji na to ćute i tako tiho sprovode etničko čišćenje Srba na KiM”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da je ta akcija krenula u Štrpcu još 2021. godine.

“Ne pada mi na pamet da lažem sopstveni narod da se ništa ne događa… Želim da vas obavestim da ta akcija etničkog čišćenja nad srpskim narodonom, je dobro organizovana, planirana i podržana od međunarodnih krugova…”, rekao je Vučić.

“Doneli su odluku da svuda, sve viđenije Srbe koji bi mogli da budu tačka otpora Prištini, oni moraju da budu pohapšeni, ubijeni ili sklonjeni sa KiM. Ta akcija je krenula još u Štrpcu 2021. godine”, istakao je Vučić i naveo da su u pritvoru godinu i po dana i istakao da takav slučaj ne postoji u svetu.

“Ta akcija je brižljivo pripremana, najpre je morala da bude urađena puna kriminalizacija srpskog naroda, koju su pomagali mnogi inostrani i domaći mediji”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je u toku drugi deo akcije kojom pokušavaju da zaplaše narod na severu Kosova i Metohije.

“Zauzeli su Jarinje, Šarplje, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Brnjak, Lučki most…To su sve tačke na kojima pokušavaju da spreče blokade, da bi onemogućili uvoz srpske robe”, naveo je Vučić.

“Tvrdnje Ališe Kerns, poznate po antisrpskom delovanju i lobista, govore da sada uz policijske akcije, uvode dodatne elemente, napade na SPC i zdravstveni sistem na KiM, dva stuba na KiM, da pokušaju da uplaše Srbe”, objasnio je Vučić i naveo da srpske vlasti vode istragu protiv Kerns i njenog delovanja.

“Akcija napada na SPC nije slučajna i bezazlena. Kurti je u jednom od svojih govora rekao da uz najvećeg neprijatelja Kosova postoji samo jedan koji je opasniji neprijatelj od Aleksandra Vučića, a to je Srpska pravoslavna crkva”, naveo je Vučić.

“U toku je opšti napad na Srbe”

Vučić je naveo da je u toku opšti napad na Srbe.

“Želim da ponovim pripadnicima EU i SAD, rekli smo da ćemo sve da ispunimo, čekamo da formirate ZSO, da vidimo puštanje na slobodu svih uhapšenih. Prištinski režim je našao dovoljan razlog da uhapsi svakog Srbina. To je najdirektniji i najbrutalniji poziv na etničko čišćenje. Mi smo spremni da nastavimo razgovore ali nam je jasno da su se stvari otrgle kontroli i da je Srbija saterana u ćošak”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti jer su životi Srba na Kosovu i Metohiji ugroženi.

“Na sednici ćemo zahtevati da se preduzmu hitne mere da se zaštite životi Srba. Tražićemo da Savet bezbednosti naloži da KFOR ispuni udredbe Rezolucije 1244”, kazao je Vučić.

Upitan zašto međunarodna zajednica ne reaguje na Kurtijeve provokacije, Vučić je rekao da se KFOR ponaša profesionalno.

“Kvinta drži pod kontrolom sve. Oni puštaju da vide gde su granice Beograda. Nisu ništa rekli Kurtiju. Oni se nadaju da se u tišini problem Srba reši, a jedini način da ih na severu ne bude, a Albanaca tamo nema. Oni pokušavaju da urade sve, da guraju sve. Sve im je dozvoljeno, to je njihov čedo”, dodao je Vučić.

Vučić o sramnim izjavama britanske poslanice: “Ne brini, gospođo, mi sprovodimo istragu protiv tebe”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na sramne optužbe britanske poslanice.

“Tvrdnje britanske poslanice Ališe Kerns, poznate po antisrpskom delovanju, govore da uz policijske akcije uvode i dodatne elemente – napad na dva stuba srpskog naroda na KiM, Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem”, rekao je Vučić.

“Uz ove policijske akcije oni uvode napad na još dva stuba srpskog naroda na KiM, crkvu i zdravstvo. Ta gospođa će da navodno sprovodi istragu. Ne brini, gospođo, mi ćemo da reagujemo, sprovodimo istragu protiv vas, da vidimo zašto to radite i ko vas plaća za to”, rekao je Vučić, navodeći potom sve napade na institucije i zaposlene u zdravstvu na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo i Metohiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare