28. Februara 2024.

Vučić u Tirani: Uspjeli smo, nema sankcija i malignog ruskog uticaja u Deklaraciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu “Ukrajina- Jugoistočna Evropa” u Albaniji

Ceo dan juče, celu noć i jutros do malopre trajali su razgovori o deklaraciji koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Tirane.

“Pristali su da izbacimo deo o sankcijama i malignom uticaju Rusije, i da se izbaci konstrukcija ‘naše države’ i ‘naše zemlje”. Ja sam rekao da mi iako želimo da podržimo međunarodno javno pravo, i naše ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo. Obavešteni smo da je to prihvaćeno. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, ne pominje se ruski maligni uticaj”, rekao je Vučić.

Naveo je i da je on to tražio i zbog vojne neutralnosti.

“Ja sam rekao da smo mi jedina zemlja koja to ne traži i koja ne želi u NATO. Oni me gledaju svi onako čudno. Ali dobro, naš narod zna zbog čega, mi moramo da se držimo i naših skupštinskih deklaracija, i stavova našeg Saveta na nacionalnu bezbednost”, ukazao je predsednik.

On je naveo da Srbija nema šta da zameri Ukrajini, jer mora se imati u vidu da Ukrajina nije priznala “Kosovo” i da je to jedna od retkih zemalja koja nije gazila tuđi teritorijalni integritet.

“Važno nam je da sa Ukrajinom imamo dobre odnose jer Ukrajina nije priznala Kosovo, i eventualno drugačija odluka Ukrajine bi uticala na najmanje dve zemlje. Verujem da ćemo nstaviti da gradimo prijateljske odnose sa Ukrajinom, a poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost još od pre dve godine istrajati u politici prijateljstva prema drugim akterima sa istoka Evrope, pre svega sa Ruskom Federacijom”, rekao je Vučić dodajući da je za Srbiju bilo važno da deklaracija ne bude nešto što donosi negativne posledice.

Vučić je naveo i da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani “nije bila fer” i da je tražila da se sankcije uvedu u deklaraciju i nakon što je dogovoreno da iz nje budu izbačene, ali “nije joj prošlo”. On je međutim dodao da se nije Vjosa toga prva setila, nego neke moćnije zemlje.

“Nismo heroj ni poslušnik, za nas tu nema lakih stvari, jedino tu možemo da se borimo za svoju politiku”, ukazao je predsednik Srbije.

Ukrajina i Srbija kao slovenske zemlje i zemlje koje su prošle teške periode razumeju jednu drugu, rekao je Vučić, dodajući da ne veruje da će od Ukrajine, kao ni od Rusije čuti lošu reč za Srbiju.

“Pokušavamo da osposobimo sebe da kada pričamo o artiljeriji, kalibri 122, 128, 155 mm. Mi to sve proizvodimo. Pokušavamo da budemo u stanju da proizvedemo oko 94.000 komada takve artiljerijske municije. Šolc je najavio da bi Nemačka trebalo da proizvodi 200.000. Ako Srbija uspe da proizvede samo upola manje od Nemačke onda je jasno da nismo mali u toj oblasti”, rekao je Vučić.

On je dodao i da razume Zelenskog i što se bori za svoju zemlju pozivajući zemlje Balkana da sarađuju u proizvodnji naoružanja.

“Nije mu lako, ljudi tamo ratuju, a on mora da sluša sve. Svi mu kažu ‘mi ratujemo za vas’. Jedno pet hiljada takvih izjava sam čuo”, rekao je predsednik.

Vučić je komentarisao i izveštaj ODIHR o izborima, ističući da u njemu niko ne pominje krađu, jer kako navodi, krađe nije bilo.

“Naša obaveza je da nastavimo da postupamo u skladu sa njihovim preporukama, a gluposti koje sam slušao od političara, to nikog nije briga”, naveo je.

Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira, poručio je ranije u Tirani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava”, naglasio je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare