1. Februara 2023.

Vučić u Bugarskoj sa Radevom, počinje gradnja gasnog konektora

Vučića je na gradilištu dočekao predsjednik Bugarske Rumen Radev i oni su započeli bilateralni sastanak sa delegacijama.
Prisutan je i šef delegacije EU u Srbijei Emanuel Žiofre. Vučić i Radev će zatim obići radove i prisustvovati spajanju cijevi gasovoda.

Međusistemska gasna veza “Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.
Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava ?P Srbijagas.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno, spremna za operativni rad polovinom ove godine.
Radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada izjavio da je Srbija započela na svojoj teritoriji gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom i da će dve zemlje taj projekat završiti za godinu dana.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na sjeveru Grčke.

Nakon ceremonije Vučić i Radev imaće u Sofiji tet-a-tet sastanak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare