1. Juna 2023.

Vučić: Spremni smo na kompromis, ali…

Vučić je takođe poručio da se Srbi koji žive na severu KiM osećaju ugroženo od strane specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova i da će njihovi protesti prestati kada prištinske vlasti povuku navodne gradonačelnike i uklone trupe.

Predsednik Srbije je pojasnio da Priština nema pravo da drži specijalnu policiju na severu i da su protesti na severu KiM počeli zbog nelegitimnog i nezakonitog izbora gradonačelnika.

On je naveo da “postoje opštine u kojima je 11 ljudi glasalo za gradonačelnika, odnosno 0,02 odsto, što nije demokratski”, a da su i Amerikanci i EU osudili takvo ponašanje Prištine.

Predsednik Vučić je rekao da prištinske vlasti treba da povuku svoje navodne gradonačelnike i uklone svoje trupe sa severa KiM i da bi tada moglo da dođe do pomirenja, kao i da je srpska strana spremna na mnoge kompromise, dok je jedini cilj Prištine da protera Srbe.

Poručio je da je “duboko zahvalan američkim partnerima što su ukazali ko je kriv i ko je želeo ove incidente”, ali i da je potreban veći pritisak međunarodne zajednice da bi se Priština ponašala racionalno.

Vučić je naglasio da je Srbija spremna za dijalog, a da je potrebno ispuniti obavezu formiranja ZSO da bi se prešlo na druge razgovore.

“Srbija ostaje na evropskom putu”

On je govorio i o evropskim integracijama i rekao da Srbija ostaje na tom putu i da se nada da će napredovati brže.

“Mi smo na ovom putu i to su naše vrednosti. Zajedno sa Crnom Gorom, mi smo najnaprednija država u čitavom regionu. Naša ekonomija čini 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana. Mi pripadamo Evropi, nadam se da ćemo u budućnosti ići brže“, rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da Srbija šest meseci pre pristupanja mora da bude u potpunosti usklađena sa evropskom spoljnom politikom, kao i da je “od četiri ili pet rezolucija UN” koje se tiču Rusije, glasala u skladu sa ostalim zemljama EU.

“Voleo bih da vidim Putina i Zelenskog za pregovaračkim stolom”

Govoreći o odnosu prema sukobu u Ukrajini, Vučić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet te zemlje i da osuđuje napade.

Kazao je da se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije razgovarao više od godinu dana, ali da je primetio da su mnogi lideri EU odlazili kod njega da ga vide ili su razgovarali sa njim.

“Nisam razgovarao sa Putinom više od godinu dana. Ali video sam mnoge lidere EU koji su otišli da ga vide ili su razgovarali sa njim. Mislim da nije loše razgovarati sa nekim. Ali nisam jer bi svi rekli, pogledajte Srbe. Ono što žele da nam zabrane, to sebi dozvoljavaju“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da bi voleo da vidi Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za pregovaračkim stolom što je pre moguće i da je to “uvek mnogo bolje nego ići u rat”.

“Oni moraju da nađu zajednički imenitelj, obe strane. I Zapad takođe, zajedno sa Ukrajincima. Potrebni su ustupci sa obe strane. U suprotnom, imaćemo druge sukobe. Što pre bi bilo bolje za čovečanstvo, za ceo svet. Znam da nije popularno, jer postoji neka vrsta zabrane mira, ali vreme je da uložimo ogromne političke napore da se postigne bilo kakvo primirje. Ali ne uz jednostrane uslove”, rekao je Vučić.

“Italija je veliki prijatelj”

Na pitanje da li Rusiju i Kinu smatra pouzdanim saveznicima, Vučić je rekao da su “svi u svetu koji poštuju međunarodno javno pravo” partneri Srbije.

“Nije nas sramota da to kažemo. Italija je, na primer, veliki prijatelj, čak i ako je priznala nezavisnost Kosova. Često razgovaram sa Tajanijem, i sa Meloni. Kina postaje sve važniji investitor za nas, poput Rusije, Kazahstana, Ukrajine. To je politika”, zaključio je Vučić.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare