Vučić sa Eskobarom: Akcenat na potpunoj primjeni do sada potpisanih sporazuma - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić sa Eskobarom: Akcenat na potpunoj primjeni do sada potpisanih sporazuma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine. Sa Eskobarom se sastala i premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Aleksandar Vučić primio je zamenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, s kojim je razgovarao o procesu normalizacije odnosa s Prištinom, formiranju Zajednice srpskih opština i mogućnostima za pronalaženje kompromisnih i održivih rešenja u dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.Припремила Драгана Биберовићhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.562.0_sr.html#goog_141459176900:00/02:10

Predsednik Vučić je ponovio nepromenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rešavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma i očuvanju državnih i nacionalnih interesa, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Vučić je zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je reč o bezbednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština.

Branbić: Cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih meričkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

Premijerka je podvukla da je cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, te posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju otvorenih pitanja, saopšteno je iz Vlade.

Brnabićeva je istakla važnost i značaj potpune primene do sada potpisanih sporazuma, pre svega Briselskog sporazuma, i značaj formiranja Zajednice srpskih opština.

Premijerka Brnabić zahvalila je Eskobaru na podršci SAD u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvo Evropske unije, kao i na podršci koju pružaju formiranju Zajednice srpskih opština.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan putuje u region kako bi podržao taj proces, napominje Stejt department.

S predsednikom Aleksandrom Vučićem, Lajčak je razgovarao o evropskom predlogu, ZSO i drugim koracima ka postizanju kompromisa. Vučić ponavlja da je formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa.

O razgovorima koje je vodio, Lajčak je izvestio i šest opozicionih stranaka. Sa druge strane, Aljbin Kurti kaže da Priština analizira 15 modela za ZSO koje su dobili od Lajčaka.

Miroslav Lajčak je u intervjuu za emisiju Oko RTS-a rekao da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji. “Verujem da je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region, ja sam tu ne da menjamo istoriju nego da menjamo budućnost”, napomenuo je Lajčak.

Kaže da deset godina nije ispunjen dogovor o ZSO, ali ističe da će ovog puta biti. Nećemo imati dogovor bez Zajednice srpskih opština, ističe specijalni izaslanik EU za dijalog.

RTS.

Danas objavljeno

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Korupcija na svakom ćošku

M.

“Svi smo mi Kinezi”

Vanja A

Ostavite komentar