21. Septembra 2023.

Vučić: Pred UN govoriću činjenice i istinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će sutra održati pred UN.

Istakao je i da nije siguran da će se njegov govor bilo kome svideti.

“Kao neko ko je dugo u ovom poslu i veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane da ga poslušaju. Biće posle pet po srpskom vremenu”, rekao je Vučić u sredu novinarima u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN.

Rekao je da če govoriti činjenice i istinu. “Verujem da se neće dopasti mnogima”, dodao je on.

On je istakao i da kada se biraju činjenice i istina sa jedne strane i hoće li se to nekome dopasti, on bira ovo prvo. Rekao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.

“Ja nisam siguran da će bilo kome da se svidi, zbog opšteg licemerja u svetu. I o tome ću da govorim. Svi se pozivaju na principe koji postoje ako ih usvajate i primenjujete u svakoj situaciji, a ne onda kada vama odgovara jer, ako to radite onda to više nisu načela, ni principi, onda ih koristite u skladu svojim potrebama”, rekao je Vučić.

On je rekao da ako se kaže da je teritorijalni integritet najviši princip u međunarodnom pravu, kako se onda krši povelja UN i Rezolucija 1244.

“Tu nema principa. Mi tražimo da ono što se poštuje u Ukrajini važi i kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Vučić i primetio da su samo za Srbiju suprotni principi.

Dodao je da je analizirao govore državnika na GS UN, poput predsednika SAD Džozfa Bajdena, koji je kako je rekao, imao veoma dobar govor, sa kojim bi se usaglasio da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji.

“Kada smo krivi, recite ‘krivi ste’, ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi”, naveo je Vučić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare