19. Septembra 2023.

Vučić iz Njujorka: Nismo uveli sankcije Rusiji i nadam se da će tako i ostati

Zvuči besmisleno pričati o ugljen dioksidu u vazduhu u trenutku kada imate sukobe na sve strane, poručio predsjednik Srbije na marginama Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se iz izlaganja pred Generalnom skupštinom UN vidi da postoje različita viđenja sveta.

Prvi put, da ja znam, brazilski predsednik je dobio veći aplauz od američkog, rekao je Vučić novinarima na marginama Generalne skupštine UN.

“To pokazuje da postoji promena raspoloženja kod dela afričkih i azijskih zemalja, to se videlo i na nekim evropskim prijemima gde ti kontinenti nisu toliko zastupljeni”, rekao je Vučić.

Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima koji su ovde prisutni.

“Još nisam video Đorđu Meloni, a ostale čini mi se da sve jesam. Imaćemo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana. Imao sam susret sa Redžepom Tajipom Erdoganom i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, sa predsednikom Kube Miguelom Diazom Kanelom”, poručio je predsednik.

Dodao je da očekuje izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom, sa Miroslavom Lajčakom, kao i još mnogo važnih bilateralnih sastanaka.

Veoma važan će nam biti sutrašnji sastanak sa potpredsednikom Kine naročito jer sredinom oktobra idemo u Kinu sa najvećom delegacijom dosad, dodao je Vučić.

“U eri novog sukoba Azerbejdžana i Jermenije, u trenutku kada imate napetost između Kanade i Indije, hiljade mrtvih na dnevnom nivou u Ukrajini, sve veće zahlađenje odnosa između Kineza i Engleza, Kineza i Nemaca, onda je jasno da treba da razgovaramo”, rekao je Vučić.

On je ocenio da zvuči besmisleno pričati o ugljen dioksidu u vazduhu u trenutku kada imate sukobe na sve strane. Ako se to ne zaustavi, posledice će biti sve teže.

Komentarišući sankcije Rusiji, istakao je da je politika Srbije politika odgovornosti i da je to fer politika.

“Prvo će da mi drže predavanje ovde za 7-8 minuta, pa će i svi ostali da mi drže pridike. Saslušaću ih, pa ću da im kažem da Srbiju kao predsednik vodim ja. Dokle god je tako, vodićemo takvu politiku. Znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi u takvim stvarima učestvovali”, rekao je Vučić.

Podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da se nada da će tako i ostati.

On je ukazao na činjenicu da je američki predsednik Džozef Bajden, u svom govoru, na prvo mesto stavio teritorijalni integritet, na drugo suverenitet, a tek na treće ljudska prava.

“Više puta se pozivao na Povelju UN i na akte UN, Kako se toga nisu setili pre 20 godina”,  ironično je upitao predsednik aludirajući na NATO agresiju na SRJ.

“I dalje ne priznaju Rezoluciju 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a mi koji smo mali bolje da na vreme shvatimo koliko smo mali. Ja to još nisam shvatio, možda me pridikama ubede”, dodao je on.

Obraćajući se medijima, među kojima su bili i ruskih, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet zemalja koje su članice UN.

“Smatramo da je to princip koji će uvek biti poštovan i kod nas i u svetu. Nadamo se da će naši prijatelji u kavkaskom regionu sve uraditi da dođe do mira. Potrebno je izbeći rat”, rekao je Vučić.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare