1. Decembra 2023.

Vučić: EU bi defakto zatvorila vrata za Srbiju ako Ohridski sporazum uvrsti u poglavlje 35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u cjelini, uvrsti u poglavlje 35, zato što bi time, kako je rekao, defakto zatvorili vrata za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS-a da li je izvesnije da će takav predlog kočiti Srbiju ili je to zeleno svetlo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mediji su, inače, preneli da će Evropska unija tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova, u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela.

Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Makronu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i šta je to što je apsolutno nemoguće.

“Ako vi stavite u to da je članstvo Kosova u UN deo poglavlja 35, onda nam je jasno da ne želite Srbiju. Ne verujem da je to moguće i prosto mislim da takvu odluku neće doneti”, rekao je Vučić.

Što se tiče drugih stvari u Briselu u kojima su govorili o tome da smo mi spremni da otvorimo klaster ceo, što je više poglavlja od jednog, ja znam da jesmo, dodao je Vučić.

“I u tom ekonomskom i energetskom smislu mi smo dovoljno spremni, ne samo da otvorimo već da posle izvesnog perioda ili kratkog perioda i zatvorimo ta poglavlja, ali su oni dodali da to zavisi naravno od razgovora sa Prištinom”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je važno da Srbija bude na evropskom putu i da se pošalju dobre poruke po tom pitanju, ali je važno i da ljudi vide da zemlja i naša ekonomija dobro radi, da i kada se radi na energetici, da se rade dobre stvari za zemlju da se radi ono što podržava Evropska unija, ali da u stvari to zavisi od političkih kriterijuma, a to je uvek Kosovo i Metohija.

“Sa Đorđom Meloni i o aktivnijem uključivanju Italije u pregovore sa Prištinom”

Vučić je rekao da očekuje srdačan razgovor u nedelju, 3. decembra sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni koja dolazi u Srbiju i dodao da će jedna od tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

“Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi 10. decembra trebalo da dođu u posetu azerbejdžanski i bugarski predsednik povodom otvaranja interkonektora.

“Ja neću moći da otvaram interkonektor zbog naših izbora, ali ću ih ugostiti bilateralno što je važno takođe i zbog dogovora oko gasa za budućnost, ali i zbog drugih važnih komšijskih pitanja koje imamo sa našim bugarskim partnerima”, rekao je Vučić.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare