Vučić: Dao sam sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Dao sam sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju

Presjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pred Srbijom nisu laki dani, da nema ni lijepih ni slatkih razgovora, i dodao da nakon razgovora sa “petorkom” može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju.

Predsednik je naglasio da će nastaviti da čuva i štiti Srbiju još neko vreme.

Vučić je rekao i da očekuje da će Srbija imati dalju podršku na evropskom putu Srbije. 

Predsednik Srbije danas se u Vili mir sastao sa specijanim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i specijanim savetnicima SAD, Francuske, Nemačke i Italije.

Sastanku sa predsednikom Srbije pored Lajčaka, prisustvovao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Takođe sastanku je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

U narednim danima konsultacije sa vladom i skupštinom o predlozima za KiM

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za KiM.

“Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim sto sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom vaznom pitanju, ali ne mogu da govim o tome, jer predlog nije javan”, istakao je Vučić u izjavi posle sastanka sa međunarodnim posrednicima.

Komentarišući ocene “petorke” o vladavini prava, on je rekao da ne zna šta su oni izjavili o napretku Srbije na tom polju, ali je  izrazio nadu da su oni pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila, kao i da očekuje podršku na evropskom putu Srbije.

”Nadam se da ćemo čuti njihove glasove, pošto smo godinama, slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari… a mi smo upravo to obavili i zato očekujem dalju podršku”, naveo je Vučić.

On je ocenio da pred Srbijom nisu laki dani.

 ”Mnogo teških odluka… Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, jedino mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, a to ću nastaviti da činim bar još neko vreme”, zaključio je srpski predsednik.

Do sada najteži razgovor sa međunarodnim predstavnicima o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Beogradu sa predstavnicima “četvorke” i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao  veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

“Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana”, istakao je Vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za KiM.

“Pod tim uslovima tražili smo od četvroke i Lajčaka – predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije”, poručio je Vučić.

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar