14. Aprila 2023.

Vučević: Zid ćutanja međunarodne zajednice na etničko čišćenje Srba na KiM

“Sastanak koji je organizovan juče nije prvi susret sa Srbima sa KiM. Ovo je bilo dodatno teže zbog čitavog niza događaja koji su se desili. Od početka godine bilo je 38 napada na predstavnike Srba sa KiM”, kaže Vučević za RTS i jasno postavlja razliku da to nisu incidenti, već napadi.

Napominje da su to “pokušaji ubistava, teških ranjavanja, oblika terora i pritisaka na srpsku zajednicu”.

“Više niko nema dilemu, samo je pitanje da li to jasno hoće da kažu u međunarodnoj zajednici gde vlada svojevrsni zid ćutanja da na Kosovu vlada etničko čišćenje srpske zajednice. Kako je i predsednik Srbije rekao, naša suza nema majku. Iznad svega su se čule ljudske priče i sudbine i za nas u ostatku Srbije nekada nevidljive. Kada čujete ta autentična tumačenja Srba koji žive u gotovo nemogućim uslovima, bilo je korisno i za članove Vlade i za sveukupnu srpsku javnost da ih čuju. I teško je donositi odluke u nekom smislu koje ne podilaze tim emocijama i emotivnom naboju, ali to jeste zadatak političara.”

Hitna reakcija međunarodne zajednice i analiza pet tačaka
Vučević je ponovio da Srbija traži hitnu reakciju međunarodne zajednice.

“Naš državni i nacionalni interes je da štitimo mir. Interes Srbije je da ne dolazi do eskalacije i bilo kakvog daljeg konflikta i uvlačenja u sukobe. Zato je naš zadatak i obaveza da kroz taj proces dijaloga dođemo do rešenja koje bi trebalo da bude kompromis. Ali, albanska strana ima potpuno drugu vizuru, nažalost ohrabreni od nekih spoljnih struktura”, pojašnjava Vučević.

Govoreći do donošenju pet zaključaka kaže da je glavni zahtev da “ono što zovemo međunarodnom zajednicom, odnosno zemljama Kvinte direktno uključe i ne dozvole dalju eskalaciju i jednostrano kršenje sporazuma vezanog za registarske tablice”.

“Dolazi se do usijanja po jednom administrativno-tehničkom pitanju. Srbija je ponudila nekoliko opcija i spremna je za kompromisna rešenja, a albanska strana konstantno insistira na najradikalnijem načinu, ugrožavajući ne samo imovinu, već i život Srba na KiM. To je nešto što nikoga ne može da ostavi ravnodušnim i zaista nas brine, imajući u vidu agendu koju je sam Kurti definisao i naveo da će provoditi”, izričit je Vučević i dodaje da pod broj dva mora da se posle deset godina osnuje Zajednica srpskih opština (ZSO).

Odgovarajući na pitanje da li je međunarodna zajednica spremna da prvo formira ZSO, pa tek onda organizuje izbore, kaže – “formalno da, ali suštinski ne”.

Navodi da nije samo pitanje osnivanja ZSO, već šta je njena sadržina, to jest šta će Srbi dobiti.

“To nije nevladino udruženje za ljubitelje poštanskih markica i salveta, nego mora da ima ono što je definisano kroz proces dijaloga i principe iz Brisela iz 2015. godine. Tačno ima 22 principa. Mi ne želimo da neko formira ZSO koja nema nikakve nadležnosti. Pod broj tri, hitno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa jer nelegalno i nelegitimno tamo boravi. Broj četiri, nemoguće je održati izbore na Severu bez učešća većinske zajednice. Tek po formiranju ZSO, kada se Srbi vrate u institucije može se očekivati da se održe izbori. Pod broj pet, Srbija će nastaviti da ekonomskim merama podržava srpsku zajednicu. To je gotovo 40 miliona evra paketa pomoći na godišnjem nivou”, ističe Vučević.

Situacija je izazovna
Ministar Vučević navodi da je bezbednosna situacija, i na KiM i na administrativnim prelazima izazovna i da postoji visok stepen rizika.

“Naš sistem bezbednosti je disciplinovan, fokusiran, spreman obučen i da ono što mi kontrolišemo svi građani mogu da budu bezbedni. Ali treba podvući da niko ne treba da ima ikakvu sumnju i da je jasno da bi srpska zajednica volela da se vojska i policija vrate u pokrajinu, i da li im iko to može zameriti? Druga stvar je što to u ovom trenutku nije moguće. Na Badnje veče ove godine smo odbijeni i na nama je da kao država insistiramo i podsećamo KFOR i EULEKS koje su njihove obaveze”, dodaje Vučević.

O podmetanju o izvozu oružja: Pokušaj destabilizacije Srbije
Prvi čovek srpske vojske kaže da, iako su kao država više puta demantovali da Srbija ne izvozi oružje zaraćenim stranama, stalno se pojavljuju takve neistine.

“Mi se ne stidimo svoje odbrambene industrije. Ovde prosto govorimo o istini i činjenici. Ne izvozimo i nismo izvozili oružje Ukrajini. Tu je naša politika vrlo jasna, mi imamo prava da prodajemo onima koji su legalni kupci. Ovo je pokušaj destabilizacije Srbije i svi prihvataju tu igru, i prozapadni i proruski elementi”, napominje Vučević.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare