12. Jula 2023.

Vrućine odnijele prvu žrtvu u Italiji, Španiju očekuje 44 stepena

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu odnio je prvi život u Italiji, dok se turisti koji ljetuju na Mediteranu spremaju za temperaturu do čak 45 stepeni.

Radnik (44) je umro u Lodiju kod Milana nakon bolesti koju je vjerovatno izazvala vrućina. On je ucrtavao putokaze unutar ekološke zone puta, kada mu se slošilo malo prije podneva.

Kako pišu italijanski mediji, tada je bio najtopliji dio dana u mnogim gradovima – zabilježeno je 40 stepeni.

Prvo mu je u pomoć pritekao kolega koji je radio sa njim, ubrzo je stigla i hitna pomoć i prevezla ga u bolnicu, gdje je preminuo.

Hiljade posetilaca Mediterana sada je upozoreno na po život opasne efekte vrućine nakon što je anticiklonski vremenski sistem iz pustinje Sahare pod nazivom Kerber počeo da se širi ka sjeveru.

Kerber će danas u južnim dijelovima Španije donijeti temperature oko 44 stepeni. Još toplije će biti na italijanskim ostrvima Sardiniji i Siciliji, gdje se očekuje 45 stepeni.

U Rimu je juče skala pokazala 36 stepeni, prenosi Daily mail.

Vrućina neće zaobići ni Grčku, gdje se narednih dana očekuje 44 stepeni.

U Atini na Akropolju će biti postavljeni suncobrani usred izvještaja o turistima koji se onesvješćuju na popularnom mjestu. Crveni krst će takođe biti tamo i nudiće vodu posjetiocima dok masa ljudi čeka na vrućini da posjeti Partenon.

U međuvremenu temperature će porasti na 42. podeok skale na Kipru, 38 stepeni očekuje se u Hrvatskoj, a Francuska će se suočiti sa 37 stepeni krajem nedelje.

Toplotni talas neće zaobići ni Srbiju, gdje se danas očekuje 39 stepeni. Najtopliji dan biće u četvrtak, a uz sunčano vrijeme maksimalna temperatura biće od 35 do 40°C, u Beogradu do 38°C. Najveća vjerovatnoća da temperatura dostigne 40°C je u Nišu i u Ćupriji.

Meteorolozi očekuju da će toplo vrijeme širom Mediterana trajati oko dvije nedjelje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare