15. Januara 2023.

Vrsta namirnice smanjuje rizik od bolesti srca, ali doktorka otkrila: “Može da bude i jako štetna”

“Konzumiranje prevelike količine voća može uzrokovati da jedete manje druge hrane, koje sadrže zdrave masti i proteine. Nedostatak nutrijenata može biti jako štetan. Ukoliko odjednom pojedete previše voća, nivo šećera u krvi će se naglo povećati, zbog čega ćete dodatno žudeti za hranom i tako nastaje problem”, rekla je nutricionistkinja Boni Nuvlin.

Voće sadrži ugljene hidrate tako da je ravnoteža ključna. Treba uzeti u obzir veličinu porcije te voće kombinovati s nekom namirnicom koja je izvor proteina, vlakana ili zdravih masti.

“Ljudi koji imaju probleme s radom creva bi trebalo da razgovaraju s lekarom kako bi on odredio koju vrstu voća će najbolje podneti te da li bi trebalo da postoje bilo kakva organičenja u konzumiranju voća”, dodala je.

Neki veruju da je ceđenje soka bolje od jedenja celog voća i povrća jer vaše telo može bolje da apsorbuje hranjive materije, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana.

Kažu da ceđenje soka može da smanji rizik od raka, ojača imuni sistem, ukloni toksine iz tela, pomogne probavi i pomogne vam da smršate. Međutim, nema naučnih dokaza da su ceđeni sokovi zdraviji od soka koji dobijete jedući samo voće ili povrće.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare