18. Jula 2023.

Vrhunac toplotnog talasa u Evropi, pogledajte gdje se očekuje 46 stepeni

Tokom noći došlo je do malog olakšanja širom južne Evrope, ali sa početkom novog dana, temperature su već krenule da rastu, najavljujući još jedan vreo dan.

Očekuje se da italijansko ostrvo Sardinija danas dostigne vrhunac toplote u južnoj Evropi, sa temperaturom od čak 46 stepeni Celzijusa ovog popodneva.

Upozoreno je da bi ekstremna vrućina mogla da traje i narednih 10 dana u dijelovima Italije. U prijestonici Rimu, temperature bi mogle da ostanu iznad 40 stepeni narednih 15 dana.

Tokom dana i u hladu u centralno-sjevernoj Italiji temperatura može dostići 38-39 stepeni Celzijusa, dok će u Laciju, posebno u Rimu, ona iznositi i 42-43 stepena, prema meteorološkoj službi.

Ali najintenzivnije vrućine pogodiće Velika ostrva i Apuliju: na Sardiniji se očekuju i do maksimalnih 46 stepeni u južnim unutrašnjim oblastima, 45-46 stepeni na Siciliji i 44-45 stepeni u Pulji.

Stanovnice će morati da se nose i sa takozvanim ‘tropskim noćima’, pošto temperature neće padati ispod 20 stepeni. Broj gradova sa crvenim upozorenjem Ministarstva zdravlja, zbog ekstremnih vremenskih uslova koji predstavljaju viskok nivo rizika za cjelokupno stanovništvo, i koji je juče bio 17, danas je porastao na 20 i dostići će 23 tokom sutrašnjeg dana.

Od 27 nadgledanih gradova samo Milano i Ređo Kalabrija će biti narandžasti, dok će Bolcano i Đenova imati žuto meteo upozorenje.

Juče je na Sardiniji i Siliciji zabilježeno 43 stepeni, a vrućine će potrajati i narednih dana.

Španija se takođe suočava sa toplotnim talasom, a u ponedjeljak su temperature na jugu zemlje stigle do 44. podioka.

Vatrogasci se bore i sa šumskim požarima na španskom ostrvu La Palma i u Grčkoj, a bilo je i izvještaja o nestancima struje u nekim oblastima zbog porasta potražnje klima uređaja, prenosi Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare