29. Februara 2024.

Vrhovni sud presjekao: Odlučivaćemo o Trampovom imunitetu

Američki Vrhovni sud saglasio se danas sa zahtevom da odluči da li bivši predsednik Donald Tramp može da traži predsednički imunitet.

Ova odluka odnosi se na slučaj koji se vodi protiv Trampa zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine.

Sud je naveo da će saslušati argumente i doneti odluku o Trampovom zahtevu za imunitet.

U nalogu se navodi da će sud početi da razmatra taj, čije rešavanje bi moglo da potraje mesecims, u nedelji koja počinje 22. aprila. Taj rok omogućava donošenje odluke do kraja redovnog mandata suda u junu, što je brže nego što je uobičajeno kada sud sasluša argumentima, ali ne tako brzo koliko su tužioci želeli, navodi NBC njuz.

Pravno pitanje o kojem će sud odlučivati je “da li i u kojoj meri bivši predsednik uživa predsednički imunitet od krivičnog gonjenja za ponašanje za koje se tvrdi da uključuje službene radnje tokom njegovog mandata”.

Tramp se ranije ovog meseca obratio Vrhovnom sudu SAD, tražeći da interveniše nakon što su niži sudovi odbacili njegov zahtev za imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine i da produži odlaganje suđenja protiv njega zbog tih optužbi.

Tramp tvrdi da je tada imao imunitet kao predsednik SAD, prenosi Rojters. Tramp je zatražio od sudija Vrhovnog suda da obustave sprovođenje presude Apelacionog suda u Vašingtonu o odbijanju njegovog zahteva za imunitet. S

uđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu, koje je bilo planirano za 4. mart, je odloženo, a novi datum nije određen.

Tužioci su tvrdili da je Tramp delovao kao kandidat, a ne predsednik, kada je vršio pritisak na zvaničnike da ponište izborne rezultate i podstakao svoje pristalice da izvrše napad na Kapitol 6. januara 2021. godine i izvrše pritisak na Kongres da ne potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare