7. Novembra 2023.

“Vremena su se promijenila”: Homer Simpson više neće daviti Barta

Svi znamo da poznati crtani likovi Homer i Bart Simpson, imaju jedinstven odnos: Bart često provocira svog oca i pravi raznorazne probleme, sve dok se Homer ne iznervira i ne počne da ga davi. Homerov jedinstven stil “vaspitavanja” je postao jedna od glavnih šala u protekle tri decenije, još od kako je crtana serija počela da se emituje. Ipak, “Simpsonovi” se sada moraju prilagoditi savremenom dobu.

Od početka emitovanja “Simpsonovih”, glavna “disiplinska mera” koju je Homer primenjivao kada je želeo da popravi ponašanje svog nestašnog sina je davljenje. Iako su ove scene često prikazane u komičnom svetlu, kao još jedna u nizu šala koja je postala svojstvena za ovu seriju, sada je došlo do velike promene nakon skoro osamsto epizoda: scene davljenja se više neće prikazivati.

Obaveštenje o ovoj izmeni je nezvanično objavljeno kroz dijalog u jednoj od najnovijih epizoda trideset pete sezone, u kojoj se Homer Simpson upoznaje sa svojim novim komšijom. Kada se rukuje sa njim, Homer se okreće ka svojoj ženi Mardž i govori joj: “Vidiš, Mardž? Davljenje dečaka je vredelo… Šalim se, više to neću raditi. Vremena su se promenila,” zaključio je. 

Ljubitelji emisije su godinama unazad kritikovali komičan prikaz “brutalnih” scena davljenja i kreatori “Simpsonova” bi povremeno uvažili ove komentare, ali bi se iste scene ubrzo vratile u narednim epizodama i ponovo bi bile predstavljene kao smešan deo odnosa između Homera i Barta. Poslednji put je ovaj prizor mogao da se vidi u epizodama pre tri godine, ali ljubitelji serije smatraju da je prethodno navedena Homerova izjava prvi znak da je ovakvom “humoru” konačno došao kraj, u skladu sa savremenim senzibilitetima. 

Reakcije korisnika društvenih mreža su uglavnom pozitivne: mnogi korisnici platofme Iks su napisali da je bilo krajnje vreme da se ovakvi odnosi ne prikazuju kao šala, a mnogi dodaju da im još od početka nisu bile naročito smešne. S druge strane, ima i onih koji smatraju da je ova promena isuviše ozbiljna i da su scene davljenja samo još jedan zabavan deo ove animirane emisije. 

“Malo sam zbunjen… Sa jedne strane, dobro je što su okončane ove scene nasilja, ali s druge strane, smešno je i bezazleno, ovo je ipak samo crtani”, piše jedan korisnik platforme Iks. “Dobro je da su naučili da zlostavljanje, makar bilo u crtanom filmu, ne treba da bude šala”, dodaje drugi korisnik. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare