1. Februara 2023.

Vratiće nam i vize i sankcije?

“Imam utisak da je predočeno obema stranama da će uslediti određene sankcije ukoliko se ne napravi nekakav sporazum među njima, odnosno da će uslediti mere koje Vučić nije decidirano naveo, ali je rekao da je to problem za Srbiju”, istakao je Vladan Živulović.

“Takodje su i Albanci upozoreni šta će se njima desiti”, kazao je Živulović za Tanjug.

Živulović navodi da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kalkuliše sa “inaćenjem” oko formiranja Zajednice srpskih opština jer na tome zasniva političku platformu u kampanji za izbore na Kosovu i Metohiji, te da ne želi da popusti u stavu jer smatra da bi mu pao rejting.

“Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da će ZSO biti formirana sa Kurtijem ili bez njega, ili sa nekom altrenativom”, podsetio je Živulović.

Dodao je da je evidentno da Albanci neće ući u Savet Evrope ukoliko Kurti nastavi da se inati oko formiranja ZSO, kao i da će biti posledica po Srbiju ukoliko ne bude konstruktivna u postizanju sporazuma.

“Ukoliko ne budu kooperativni, Albanci će biti onemogućeni u svemu onome što im je bilo obećano. Srbija je krenula u neku konstruktivnu fazu, a u suprotnom će uslediti sankcije – povlačenje investicija i ukidanje viznog režima”, kazao je Živulović.

Komentarišući tumačenje pojedinih zapadnih analitičara da predloženi francusko-nemački plan ima za cilj da “istisne” uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu, Živulović ocenjuje da Rusima odgovara zamrznuti konflikt Beograda i Prištine, kako bi mogli da ga reše ”u zamenu za zapadno razumevanje potencijalnog zamrznutog konflikta u Ukrajini”.

“U ovom trenutku Rusi su se zaglavili sa Ukrajinom i pitanje je koliko će dugo trajati taj konflikt i sukob, i potrebno je imati nešto da bi moglo da se pregovara sa Zapadom kako bi se to na neki način privelo kraju. Rusiji ovde odgovara zamrznuti konflikt da bi mogli da ga reše u zamenu za zapadno razumevanje nekog zamrznutog konflikta u Ukrajini”, kazao je Živulović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare