2. Decembra 2023.

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima u Prištini

Uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, umesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše – “Francuskim vojnicima palim na ‘Kosovu'”

Spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen je na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

U prisustvu predstavnika Francuske na KiM spomenik su danas vratili radnici Komunalnog preduzeća.

Uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, umesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen-ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše – “Francuskim vojnicima palim na Kosovu“.

Bela spomen-ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918”, bila je pomerena na donju, bočnu stranu spomen parka.

Izmeštanje spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić izjavio je tada za “Kosovo Onlajn” da ima saznanja da je to učinjeno na inicijativu francuskog ambasadora, što je kasnije i potvrđeno saopštenjem ambasada Francuske i Nemačke u Prištini.

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa pojedinaca i NVO da se spomenik vrati na staro mesto. Peticiju je potpisalo više od 4.000 ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare