8. Augusta 2023.

Vraćaju se zarazne bolesti: Kolonije smo gledali na filmovima, ali više nećemo

Pad stope vakcinisanja, promene u ponašanju i prehrambenim navikama, ali i klimatske promene, dovele su do povratka zaraznih bolesti.

Prvi put od 2003. godine, u julu je zabeležen lokalni prenos malarije u Teksasu i na Floridi, a poslednjih godina Grčka, Češka i Albanija izgubile su status zemalja u kojima su boginje iskorenjene. Prošle godine Velika Britanija imala je najveći broj zaraženih od sifilisa od 1948. godine.

Reč je o, kako piše Jutarnji list, zaraznim bolestima za koje se sve donedavno smatralo da su ostale zaboravljene u nekom mračnijem, nerazvijenijem istorijskom dobu. Da stvar bude još gora, bakterije postaju sve otpornije na antibiotike, što znači da je ugrožena delotvornost lekova koji su transformisali savremenu medicinu i eliminisali pogubne bakterije.

Portal Politico piše da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao upozorenje o nekoliko lokalnih slučajeva malarije, dok je načelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands rekao da bi s porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u Evropi, Stari kontinent “mogao videti povratak malarije”.

Tešku kožnu bolest gubu koju su mnogi videli samo na filmovima i u udžbenicima, sada bi mogli iskusiti i na vlastitoj koži. Nov izveštaj CDC-a pokazuje da je guba postala endemična na jugoistoku SAD-a. Broj prijavljenih slučajeva više se nego udvostručio u poslednjoj deceniji, dok se nezdrav način života i loše upravljanje pandemijom okrivljuje za porast.

Istorijski posmatrano, vlada je slala ljude s gubom na udaljena karantinska ostrva poznata kao kolonije gubavaca. Sada se ta bolest može izlečiti višemesečnom terapijom lekovima, a rano otkrivnje može izbeći invaliditet.

Boginje su jedna od najzaraznijih ljudskih virusnih bolesti, koje su se pojavljivale u talasima epidemije svake dve do tri godine, pruzrokujući više od dva miliona smrtnih slučajeva. Sve se promenilo kada je tzv. otac modernih vakcina Džon John Franklin Enders razvio vakcinu.

Prva vakcina je odobrena 1963., i nakon toga usledilo je široko rasprostranjeno cepljenje protiv boginja. Ači, obzirom na to da je ta virusna bolest toliko zarazna, u jednoj populaciji mora biti vakcinisano više od 95 posto kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Kako pada broj vakcinisanih, tako raste i broj slučajeva. Samo u dva meseca ove godine već je bilo 900 slučajeva boginja u Evropi, premašujući ukupni broj iz 2022. godine.

Još jedna bolest koja je praktički bila “istrebljenja”, a sada se ponovno vraća je sifilis. Sifilis ili boginje polno je prenosiva bolest koja se može lečiti penicilinom ako se otkrije rano. Samo u Velikoj Britaniji prošle je godine zabeleženo 8.692 slučajeva, što je najveći godišnji broj od 1948. godine. Broj slučajeva raste i u drugim državama, s najvećom stopom rasta na Malti i Irskoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare