16. Augusta 2023.

Vožnja rolera: Efikasnija i zabavnija od trčanja

Dok su trčanje i šetnje oduvek bili popularni načini održavanja kondicije, sve veći broj rekreativaca okreće se modernijem i zabavnijem načinu kardio treninga – vožnji rolera. Ova trendi aktivnost ne samo da pruža sjajnu fizičku aktivnost, već i čitav niz prednosti koje je čine efikasnijom alternativom trčanju.

Vožnja rolera: Efikasnija i zabavnija od trčanja
Voža rolera spada u zabavan kardio trening

Vožnja rolerima je postala prava senzacija među svim uzrastima, a osim što je izuzetno zabavna, donosi i značajne koristi za celo telo. Prema rečima sportskih stručnjaka, postoji nekoliko ključnih faktora koji čine ovu aktivnost efikasnijom od klasičnog trčanja:

1. Raznovrsno opterećenje mišića:

Vožnja rolerima angažuje širok spektar mišića, uključujući kvadriceps, gluteuse, mišiće trupa i ramena. Ovo znači da se tokom jedne vožnje aktivira veći broj mišićnih grupa u odnosu na trčanje, što rezultira boljim oblikovanjem tela.

2. Jača mišiće stabilizatore

Kako su točkovi na rolerima postavljeni u liju, kao ‘balansna greda’, potrebno je angažovati mišiće kora “jezgra tela” i druge mišiće za stabilizaciju kako biste ostali uspravni. Mišići za stabilizaciju su oni koji podržavaju telo, ali nisu uključeni u pokret, kao što su rotatorna manžetna (rotator cuff – snop tetiva četiri mišića rotatora ramena) i lumbalna kičma, takođe poznata kao donji deo leđa. Članak objavljen u izdanju časopisa Sports Helt otkrio je da jačanje mišića stabilizatora (zajedno sa mišićima jezgra i mišićima mobilizatora, mišićima koji su uključeni u velike pokrete) može pomoći u smanjenju rizika od povreda tokom treninga i svakodnevnih aktivnosti.

3. Manje opterećenje zglobova:

Trčanje može stvoriti znatno opterećenje na zglobove, posebno na kolena i kukove. Vožnja rolera omogućava mekše kretanje i manje udara na zglobove, čime se smanjuje rizik od povreda.

4. Sagoreva više kalorija:

Istraživanja su pokazala da vožnja rolera sagoreva više kalorija u poređenju sa trčanjem. Ovo je delom zato što se koriste različite mišićne grupe, ali i zato što se vožnja često doživljava kao manje naporna, zabavna je, pa ljudi duže ostaju aktivni.

5. Poboljšana ravnoteža i koordinacija:

Vožnja rolera zahteva konstantno održavanje ravnoteže što doprinosi razvoju koordinacije i propriocepcije, sposobnosti tela da prepozna svoj položaj u prostoru. Ovo može biti posebno korisno za starije osobe ili osobe koje žele da  unaprede svoju motoričku sposobnost.

6. Društveni aspekt:

Vožnja rolera može biti sjajan način za druženje i povezivanje s drugima. Grupne vožnje postaju sve popularnije, pružajući priliku za zajedničku fizičku aktivnost i socijalizaciju.

Uprkos brojnim prednostima, važno je naglasiti da je kao i kod svake fizičke aktivnosti, važno pridržavati se sigurnosnih mera. Korišćenje zaštitne opreme kao što su kacige, štitnici za zglobove i laktove, kao i vožnja na bezbednim površinama, ključno je kako bi se izbegle povrede.

7. Poboljšava raspoloženje

Jedan zabavan kardio trening može imati značajan efekat na vaše emocionalno stanje, kaže se u članku objavljenom u časopisu Brejn Plasticiti 2017. godine.

Autori studije sa Univerziteta u Njujorku otkrili su da jedan aerobni trening može značajno povećati nivo energije, stimulisati povećanje neurohemijskih supstanci (poput neurotransmitera dopamina, koji je zadužen za “nagrađivanje” određene aktivnosti,  zadovoljstvo i motivaciju) i smanjiti nivo stresa. Neki zaključci studije čak sugerišu da su vežbe koje najviše poboljšavaju vaše raspoloženje upravo one koje su vam najprijatnije.

U tom smislu, možda fokus ne bi trebalo da nam bude na uređaju za praćenje kondicije i broju kalorija koje sagorevamo, već na razvoju naklonosti prema određenoj fizičkoj aktivnosti. 

Uz rastući interes za očuvanje zdravlja i kondicije, vožnja rolerima postala je više od običnog sporta – to je prava revolucija u svetu rekreativnih aktivnosti. Ona kombinuje efikasnost, zabavu i socijalni aspekt, čineći je idealnim izborom za sve one koji žele aktivan i zdrav način života.

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare