20. Septembra 2023.

Volvo prekida proizvodnju dizelskih automobila već do početka 2024.

Švedski Volvo će prekinuti proizvodnju svih preostalih dizelskih modela do početka 2024. godine dok ide prema tome da postane proizvođač potpuno električnih automobila. Marka planira postati potpuno električna do 2030.

“Za nekoliko mjeseci bit će proizveden posljednji Volvo automobil s dizelskim motorom, čime će Volvo Cars biti jedan od prvih proizvođača automobila sa SUS motorima koji su poduzeli ovaj korak”, stoji u saopštenju švedske marke.

Budući da je Volvo u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, Šveđani su se obavezali Kinezima na prelazak na potpuno električni pogon u svojim automobilima do 2030. Dok je većina automobila koje je Volvo prodao u Evropi još 2019. bila pogonjena dizelskim agregatima, već 2022. oni su činili samo 8,9 posto prodaje švedske marke.

U augustu ove godine 33 posto Volvo prodaje bili su potpuno električni ili plug-in hibridni modeli. Pomalo licemjerno, švedska kompanija pri tom nije otkrila koliko je od preostalih 67 posto prodatih modela s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem bilo s dizelskim, a koliko s benzinskim motorom.

Prodaja dizelskih modela naglo je pala u Evropi nakon VW-ovog Dieselgate skandala i varanja s emisijama štetnih plinova, a proizvođači automobila od tada konstatno smanjuju broj automobila i modela pogonjenih naftom. Podsjećanja radi, dizelska vozila činila su više od 50 posto prodaje novih automobila u Evropi u 2015., dok je u julu ove godine taj postotak iznosio nešto više od 14 posto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare