27. Septembra 2023.

“Volstrit džornal”: Ukrajini prijeti najniža stopa nataliteta na svijetu

Demografska kriza u toj zemlji počela je mnogo pre nego što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u februaru prošle godine, ali masovni egzodus Ukrajinaca usred tekućeg sukoba preti da ozbiljno pogorša ovaj problem.

Ukrajina se suočava sa još jednom demografskom katastrofom, pošto prognoze ističu da će stopa nataliteta u toj zemlji postati najniža na svetu postati najniža na svetu usred sukoba sa Rusijom.

Ukrajinska populacija se smanjuje ne samo zbog nastavljanja sukoba koji je već rezultovao desetinama hiljada žrtava, već i zbog “bebi kolapsa” koji je započeo mnogo pre februara 2022. godine, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju, navodi “Volstrit džornal”.

Američki list je primetio da je broj rođenih u prvoj polovini 2023. godine bio 28 odsto manji nego u istom periodu pre eskalacije sukoba.

“Ukrajinski demografi sada predviđaju [da će stopa nataliteta] postati najniža na svetu”, navodi se u izveštaju.

Stopa nataliteta u Ukrajini već je bila najniža u Evropi pre 2022. godine, sa samo 1,2 rođena deteta po ženi. Kako bi zemlja barem održavala broj stanovnika, ova brojka treba da iznosi oko 2,1.

Tekuću demografsku krizu pogoršao je masovni egzodus Ukrajinaca, uglavnom žena i dece, u susedne zemlje, a skoro 10 miliona ljudi izbeglo samo u EU, rekao je evropski komesar Tijeri Breton.

Dok su ukrajinske vlasti ovog leta pozvale žene u zemlji da se vrate kući, “Volstrit džornal” citira ukrajinskog demografa Aleksandra Gladuna, koji je rekao da nije izvesno hoće li se Ukrajinke i odlučiti na taj korak. 

U najgorem slučaju, stanovništvo Ukrajine moglo bi da padne ispod 30 miliona u naredne dve decenije, dodao je demograf, opisujući celokupnu situaciju kao “ogromnu pretnju.”

“Manji broj novorođenčadi znači da će manje Ukrajinaca obnoviti zemlju i braniti je od Rusije”, piše američki list sa idejom da će Moskva ostati “dugoročna pretnja” za Kijev u svakom scenariju.

Sumornu prognozu je podelio i ukrajinski Institut za budućnost, koji je u junu pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da preduzme “hitne mere” kako bi zaustavio ovaj demografski trend. 

Ovaj institut je tom prilikom istakao da je od maja 2023. godine u Ukrajini boravilo 29 miliona državljana, a dve godine ranije Ukrajina je imala više od 41 miliona stanovnika.

Istom prilikom je poručeno da je, zbog miliona Ukrajinaca koji su otišli u inostranstvo, svega između 9,1 i 9,5 miliona Ukrajinaca bilo u radnom odnosu, te da se ta brojka svodi na oko 6 do 7 miliona ako se izuzmu državni službenika.

Uz opadanje stope nataliteta, više “neće imati ko da stvara BDP u Ukrajini” ako se situacija ne promeni, upozorili su ukrajinski stručnjaci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare