22. Maja 2023.

Volodin: Poljska mora da vrati teritorije stečene u Drugom svjetskom ratu i nadoknadi nam štetu

Poljska je „izdala istorijsko pamćenje“, zaboravljajući da je „svoje oslobođenje od fašističkih osvajača skupo koštalo sovjetski narod“, tvrdi Volodin. On je podsetio da vlasti zemlje ruše spomenike sovjetskim vojnicima, zatvaraju ruske škole i „kradu“ rusku imovinu.On je takođe podsetio na pomoć SSSR-a u obnovi Poljske posle Drugog svetskog rata.„Poljska mora da vrati teritorije stečene u Drugom svetskom ratu i da našoj zemlji nadoknadi sredstva koja su na nju potrošena u ratnim i posleratnim godinama“, rekao je Volodin.Pored toga, prema njegovim rečima, bilo bi ispravno zabraniti zemlji da zarađuje na Rusiji.

Govornik je predložio da se zabrani prolaz poljskim kamionima kroz rusku teritoriju, kako bi poljski prevoznici bili primorani da pretovaruju robu u ruske kamione.Štetu će, prema ekspertima koje Volodin navodi, pretrpeti oko 2.000 poljskih transportnih kompanija, koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

Troškove poljskih kompanija od ovih mera procenjuju se na oko 8,5 milijardi evra.Poljski premijer Mateuš Moravjecki, komentarišući izjavu Volodina, rekao je agenciji PAP da ne smatra da bi Rusiji trebalo nadoknadi sredstva koja je SSSR potrošio na obnovu republike posle Drugog svetskog rata.”Ovo je tipičan ruski propagandni trik. Rusija je odgovorna za ogromna materijalna razaranja u Poljskoj”, rekao je premijer.

On je rekao i da Rusija treba da „plati ogromnu odštetu za Ukrajinu, kao i za druge” zbog specijalne vojne operacije.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare