12. Jula 2023.

Volite kasno zaviriti u frižider: Ovo su posljedice za zdravlje

Ako se često uhvatite kako odlazite u kuhinju nekoliko sati prije spavanja, možda je vrijeme da se odreknete te navike jer već je poznato da kasno jedenje može poremetiti san i uzrokovati porast šećera u krvi.

Jedenje kasno navečer povezano je s nekoliko značajnih nuspojava, prema novoj studiji objavljenoj u američkom časopisu Cell Metabolism.

Autori studije napominju da su za ovo istraživanje željeli razmotriti tri ključna čimbenika povezana s regulacijom tjelesne težine i rizikom od pretilosti – apetit, potrošnju energije, poznatu i kao potrošene kalorije, i molekularne promjene u masnom tkivu.

Da bi to učinili, zamolili su 16 učesnika s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću da slijede dva rasporeda obroka.

Prvi je smatran „ranim rasporedom obroka“, a drugi je bio potpuno isti, ali četiri sata kasnije. Večera u ranom rasporedu bila je u 17 sati, a večera u kasnom rasporedu bila je u 21 sat.

Tokom oba rasporeda, učesnici su bilježili razinu gladi, davali uzorke krvi i mjerena im je temperatura te potrošnja energije. Neki od učesnika također su dali i masno tkivo, odnosno tjelesno salo, za testiranje.

Na temelju nalaza studije, čini se da kasno jedenje ima neku vezu s rizikom od pretilosti, posebno kod onih koji imaju prekomjernu težinu ili su već pretili. Rezultati su pokazali da su se učesnici, kada su imali kasniji raspored obroka, probudili s osjećajem gladi, bili manje učinkoviti u sagorijevanju kalorija i imali su masno tkivo koje je pokazivalo povećan rast masnoće.

– Otkrili smo da jedenje četiri sata kasnije značajno utječe na razinu gladi, na način na koji sagorijevamo kalorije nakon jela i način na koji skladištimo masnoću – objašnjava autorica studije .

No budući da je ovo istraživanje uključivalo samo učesnike s prekomjernom težinom ili one pretile, autori kažu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se vidjelo hoće li se ovi rezultati prenijeti i na širu populaciju.

Uprkos tome, s obzirom na to da je već poznato da kasno jedenje može poremetiti san i uzrokovati porast šećera u krvi, vrijedi ga izbjegavati iz drugih razloga.

Ako se često uhvatite kako odlazite u kuhinju nekoliko sati prije spavanja, možda je vrijeme da se odreknete te navike. Uz sve više istraživanja koja otkrivaju što to zapravo može učiniti tijelu, ova je studija samo razlog više da jedete veće obroke ranije tokom dana, donosi MBG.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare