25. Juna 2023.

Voda na banjalučkim kupalištima još nije analizirana

Uzorkovanje i ispitivanje vode na plažama se vrši putem ovlaštene ustanove – Instituta za javno zdravstvo Banjaluka.

“Tako će i ove godine zdravstvena inspekcija Banjaluke u narednom periodu izvršiti kontrolu i uzorkovanje vode na javnim kupalištima”, kazali su iz nadležnog odjeljenja za “Nezavisne novine”.

Navedeno uzorkovanje vode na javnim kupalištima, kako kažu, nije moglo biti obavljeno do sada zbog lošeg vremena u prethodnom periodu.

“Rezultat analiza vode ne bi bio relevantan kada bi se tokom lošeg vremena uzeli uzorci na analizu”, pojasnili su iz ovog odjeljenja.

Dakle, kako kažu, u narednom periodu zdravstvena inspekcija, u saradnji sa vodnom inspekcijom, izvršiće uzorkovanje vode na javnim kupalištima i o rezultatima obavijestiti javnost.

“Kada su u pitanju bazeni na području grada Banjaluke, oni su pod kontinuiranim inspekcijskim nadzorom”, rekli su oni, te dodali da se na bazenima vrši ispitivanje hemijskih i mikrobioloških parametara po ugovoru vlasnika bazena i Instituta za javno zdravstvo.

Podsjećamo da je 2022. godine analizom vode na kupalištima u Banjaluci ustanovljeno da je voda ispravna na kupalištima Slap i Sitari na rijeci Vrbas, dok na ostalih pet plaža – Abacija, Zelena i Borik na rijeci Vrbas, te Žuti most i Zeleni vir na rijeci Vrbanji voda nije bila bezbjedna za kupanje.

Takođe podsjećamo da je 2021. godine na sedam kupališta na Vrbasu i Vrbanji analiziranjem vode uočen veliki broj bakterija, zbog čega voda nije bila bezbjedna za kupanje.

Foto:Buka

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare