Voda koju pijemo starija je od Sunca? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Voda koju pijemo starija je od Sunca?

Posmatrajući daleku zvezdu u nastajanju, astronomi su pronašli vodonik sličan onom koji se nalazi u našem Sunčevom sistemu.

Astronomi su otkrili prve dokaze o povezanosti vode u našem solarnom sistemu i vode u ogromnom međuzvezdanom prostoru.

To su postigli tako što su pažljivo posmatrali mladu zvezdu u nastajanju (protozvezdu) V883 Orionis, udaljenu oko 1.305 svetlosnih godina od Zemlje, zajedno sa diskom gasovitog materijala koji se formira oko nje.

Otkrili su da voda u njoj ima iste hemijske markere kao i voda ovde. Stara je milijardama godina. Na osnovu ovoga su zaključili da je moguće da je voda u našem Sunčevom sistemu nastala mnogo pre sunca, planeta i kometa. Integrisana je u planete dok su nastajale.

Ako je to tačno, moguće je da i drugi planetarni sistemi imaju velike količine vode.

Voda oko ove udaljene protozvezde sadrži odnos vodonika veoma sličan našoj sopstvenoj vodi i deuterijumu kakav je kod nas. Ovo ukazuje na moguću jaku vezu između njih.

Za studiju, astronomi su koristili radio-teleskope ALMA u Atakama da posmatraju diskove materije kako se formiraju oko zvezda. Posebnu pažnju posvetili su zoni gde vodeni led prelazi u gasovito stanje.

Ovi teleskopi mogu da otkriju talasne dužine svetlosti u džinovskim oblacima duboko u međuzvezdanom prostoru. Istraživanjem ove svetlosti moguće je otkriti hemijski sastav i fizička svojstva oblaka molekula u predelima gustih oblaka gasa i prašine gde se formiraju nove zvezde, piše Mashable.

Danas objavljeno

Jednima seljaci, drugima carevi: Pojavio se snimak iz GSP-a koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Vanja A

Naučnici stvorili miševe od dva biološka oca

Vanja A

Kraj saradnje Bijonse i Adidasa: Jedan potez muzičke dive izazvao nezadovoljstvo sportskog brenda

Vanja A

Ostavite komentar