Konzumiranje više voća i povrća može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, ali jedna namirnica se zbog svojih hranjivih sastojaka naročito izdvaja od ostalih
Hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak, dovodi vas u povećan rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim lekova, promena ishrane može vam pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. Manja konzumacija prerađene hrane s visokim sadržajem natrijuma je dobar početak.
Ukoliko ste čuli da je voće potrebno izbaciti iz zdrave ishrane jer sadrži prirodne šećere, ne brinite, nije potrebno da ga se odreknete. Voće ima mnogo korisnih nutrijenata koji mogu da pomognu u poboljšanju vašeg zdravlja i smanjenju visokog krvnog pritiska, zbog čega dijeta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) podržava unos veće količine voća.
Voće sadrži kombinaciju korisnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum i antioksidanse, za koje istraživanja pokazuju da mogu imati pozitivan učinak na krvni pritisak. Na primer, veliki pregled studija iz 2019. objavljen u Journal of the American Heart Association otkrio je da konzumiranje tri porcije voća dnevno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 6 posto. Vlakna, važan nutrijent koji se nalazi u namirnicama poput voća, povrća, mahunarki i celovitih žitarica, imaju niz prednosti, od kojih su mnoge povezane s poboljšanjem zdravlja srca.
Kada dodajete više voća u svoj tanjir, razmislite o borovnicama. Ove bobice su na vrhu liste, jer su odličan izvor vlakana i pune su antioksidansa.
Studija o hipertenziji iz 2021. koja je uključivala više od 900 učesnika otkrila je da su oni koji su svakodnevno konzumirali 1,6 porcija borovnica (nešto više od jedne i po šolje), imali sistolni krvni pritisak u proseku niži za 4,1 mm Hg.
Ovo istraživanje je bilo zaista impresivno, jer je smanjenje sistolnog krvnog pritiska za 5 mm Hg dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 10 posto.