9. Oktobra 2023.

Vlast izgubila većinu na izborima u Luksemburgu

Na parlamentarnim izborima u Luksemburgu okončana vlast trostranačke koalicije koju je predvodio premijer te zemlje Gzavije Betel i njegova Demokratska stranka.

Prema rezultatima izbora održanih u nedelju, Stranka Zelenih ostala je bez četiri mesta u parlamentu, što znači da je koalicija Demokratske stranke, LSAP socijalista i Zelenih ostala bez većine i neće moći da formira narednu vladu.

Istovremeno, desničarska stranka ADR osvojila je dovoljno glasova da pretekne Zelene po broju poslanika u parlamentu, a demohrišćanski CSV zadržao je isti broj poslanika, ali i dalje ostaje po strani, uprkos tome što su stranka sa najviše članova u drugoj najmanjoj zemlji EU.

CSV-u, koju predvodi bivši ministar finansija Luk Friden, nastojaće da pronađe koalicione partnere kako bi prikupila većinu, to jest 31 poslanika od mogućih 60 u parlamentu, i to najverovatnije, kako navodi britanska agencija, sa Betelovim demokratama, ili sa LSAP socijalistima.

Betel je rekao da je njegova stranka spremna da radi u novoj vladi.

Predizborna istraživanja su pokazala da ce rezultati biti tesni i da bi mogli da rezultuju sa nekoliko koalicionih opcija.

Luksemburg ima 650.000 stanovnika i najbogatija je zemlja EU kada se gleda visina BDP po glavi stanovnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare