26. Augusta 2023.

Vladimiru Božoviću nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović vraćen je danas sa graničnog prelaza Ranče i nije mu dozvoljen ulazak u Crnu Goru, iako mu je crnogorski MUP ranije ove nedjelje ukinuo zabranu ulaska.

Božović je u telefonskoj izjavi za Portal RTCG rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore.

On je ocijenio da je taj postupak “prvorazredni skandal” i objasnio da je nakon presude Upravnog suda i odluke MUP-a Crne Gore, kojima mu se dozvoljava ulazak u Crnu Goru, odlučio da ponovo dođe u tu zemlju.

“Posebno je neverovatno da se ovo dešava uprkos uveravanjima premijera i ministara u Crnoj Gori da će mi se omogućiti sloboda kretanja. Zaista nemam reči”, poručio je Božović.

Ranije je MUP Crne Gore saopštio da je poništilo odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u tu državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću.

Odluka crnogorskog MUP-a je istovjetna odluci Upravnog suda (US), koji je ranije poništio zabranu ulaska Božoviću u tu zemlju.

Upravni sud je početkom juna usvojio žalbu Božovića i poništio rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je 30. septembra 2022. godine zabranjen ulazak u Crnu Goru jer je, kako su naveli, uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Iz US su tada saopštili da je utvrđeno da u rješenjima upravnih organa nije pojašnjeno šta je razlog da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore.

MUP je drugostepeni organ i on sada odluku dostavlja Upravi policije.

“Vijestima” je potvrđeno da je Božoviću dostavljena odluka MUP-a.

Božović je protjeran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine.

Tada je saopšteno da je povrijedio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.

Foto: Tanjug

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare