21. Maja 2024.

Vladajuća koalicija u RS prelomila: Izlaze na izbore po izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Šmit

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, okupljena oko SNSD-a, donijela je danas odluku da izađu na predstojeće Lokalne izbore po izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, kojeg vlast u RS ne priznaje, Kristijan Šmit.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je vladajuća koalicija u RS odlučila da sugeriše u svim strankama da izađu na izbore. Na ovom sastanku u Banjaluci su prisustvovali i predstavnici Ujedinjene Srpske, SP-a, Demosa, SPS-a, NPS-a…

“Scenario je da su se međunarodna zajednica i opozicija dogovorili da će izbore sprovesti po svaku cijenu. Ovo ne znači nikakvo priznavanje odluke Šmita i idemo dalje sa usvajanjem Izbornog zakona RS i on će biti primijenjen na narednim izborima. Ovo je odluka koju smo morali donijeti. Mišljenja su različita. Ja i dalje mislim da nije trebalo da izlazimo na izbore”, kazao je Dodik.

Dodik se obrušio na opoziciju RS, koja nije učestvovala u ovim razgovorima, uz ocjenu da imaju podaničku politiku prema međunarndoj zajednici. Govoreći o procedurama za eventualno usvajanje Izbornog zakona RS, kazao je da bi u najboljem slučaju to moglo biti završeno za oko mjesec i po.

“U cajtnotu smo i ne želimo da prepustimo opzociji da rasture RS do kraja, jer bi se kretali pod patronatom stranaca, išli do kraja, kao što smo gledali na Kosovu… “, dodao je.

Dodao je kako su ove izborne okolnosti – ilegalne, ali da će oni pokazati da će ova koalicija nesumnjivo dobiti izbore.

“Mogu da najavim sa sigurnošču odličan rezultat ove koalicije i pozivam javnost da shvate izdajničko ponašanje opozicije i da ne glasaju za njih i naprave otklon od njih, a posebno od SDS-a, dok je PDP poznata izdajnička partija a o Nebojši Vukanoviću i njegovoj poltiici ne treba ništa da govorim, koji na bazi problema u društvu želi da pridobije jedna dio nezadovoljnih ljudi”, istakao je Dodik.

Lideri Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je rekao da su bili prinuđeni da ne dozvole nemire u RS koje bi navodno inicirala opozicija i stranci.

“Potpuno smo demaskirali namjeru da sprovedu izbore bez nas. Nismo pali u zamku. Ovo je veliki njihov poraz”, kazao je Stevandić.

(MONDO)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare