3. Decembra 2023.

Ni u teškoj godini ne odustaju od investicija

Subvencije teške 14,5 miliona maraka biće raspoređene na 233 preduzeća iz Srpske koja su ispunila uslove za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini.

Naime, Vlada Srpske usvojila je u petak informaciju o sprovođenju javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini, na koji se prijavilo 315 privrednih subjekata, a komisija je utvrdila da njih 233 ispunjavaju propisane uslove.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske rekli su da od ukupnog broja prijava 81 privredni subjekat nije ispunio uslove utvrđene propisima, te da je jedno preduzeće dostavilo obavještenje da odustaje od podsticaja za direktna ulaganja.

– U narednom periodu potrebno je donošenje rješenja o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini i da ministarstvo sa privrednim subjektima zaključi pojedinačne ugovore o dodjeli – navodi se u saopštenju.

Kako su obrazložili, podsticajima od 14,5 miliona podržana je realizacija opravdanih investicionih ulaganja privrednih subjekata u iznosu od 87,6 miliona.

– Riječ je o nabavci proizvodnih linija, digitalizaciji proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i drugo – naveli su iz resornog ministarstva.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da je svaki podsticaj dobrodošao, te da oni iz godine u godinu moraju biti veći.

– Činjenica je da u posljednje vrijeme stalno potenciramo da treba da podignemo tehnološki nivo privrednih subjekata u Srpskoj. Podsticaji su krenuli sa iznosom od dva miliona KM, a ove godine je to 14,5 miliona, što je pohvalno, iako moramo priznati da to nije dovoljno. Pozitivno je i to što se prijavilo više od 300 preduzeća, što pokazuje da su oni odlučili da investiraju i u teškoj godini za poslovanje – rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, dobro je da se preduzeća na ovaj način ohrabre da ulaze u nove investicije i na taj način podignu tehnološki nivo, povećaju produktivnost i budu konkurentna na tržištu, prije svega Evropske unije.

Direktor banjalučke Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević rekao je za “Glas Srpske” da su konkurisali za ovaj podsticaj, ali da je to malo izdvajanje za podršku privredi, iako dobro dođe sve što dobiju.

– Nema ništa bez ulaganja u novu opremu i tehnologiju, a moderne mašine jedini su spas. Samo jedna naša nova traka košta 500.000 evra, pa zamislite koliko je onda potrebno sredstava da ispratimo zahtjevno međunarodno tržište – rekao je Umičević koji se nada da će podrška u budućnosti biti snažnija.

Konkurencija

Prema riječima Pere Ćorića, tržište je nemilosrdno, konkurencija je velika, a jedino ulaganjem u tehnologiju može se podići konkurentnost.

– Ovo je i dobra poruka privredi da je država uz nju, ali se nadamo da će sredstva u budućnosti biti značajnija nego sada – kazao je Ćorić.

Ni u teškoj godini ne odustaju od investicija

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare